У ЗСУ розповіли, на яких напрямках бої майже припинилися, а де ситуація загострюється, і пояснили, чому

Росіяни зупинили штурм на гуляйпільському напрямку, однак активізувалися на придніпровському
Фото: EPA (архів)

Росіяни не мають досить сил для ведення штурмів на кількох напрямках фронту. Про це 14 вересня повідомив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" ЗСУ Дмитро Лиховій в ефірі національного телемарафону, його транслював канал "Рада".

За його словами, на гуляйпільському напрямку українські військові майже місяць не фіксують російських штурмових дій.

"У росіян не вистачає ресурсів і резервів для того, щоб вести повноцінні наступальні і штурмові дії на кількох напрямках одразу. Звичайно, для них наразі у пріоритеті покровський і курахівський напрямки в Донецькій області. Окрім того, у них з'явилася величезна зона відповідальності, і з багатьох міркувань їм треба перекидати підрозділи на курський напрямок, де вони посилюють свої сили для того, щоб якось відповідати на наступ ЗСУ", – пояснив Лиховій.

Із Запорізької області російські окупанти вивели підрозділи рівня батальйонів, полків, бригад, поінформував військовий. Таку оперативну паузу загарбники використовують, проводячи розвідку й поповнюючи запаси боєприпасів.

Однак Лиховій зазначив, що дедалі інтенсивнішими стають бої на придніпровському напрямку. За його словами, росіяни хочуть підійти ближче до берега Дніпра й узяти під контроль основне русло ріки.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької й Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

Згідно з повідомленнями Генштабу, протягом останніх місяців покровський напрямок був найгарячішим на фронті. 5 вересня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив про припинення просування окупантів на цьому напрямку. 13 вересня у зведенні Генштабу повідомили про складну ситуацію на курахівському напрямку.

Із 6 серпня ЗСУ ведуть наступальну операцію на території Курської області РФ. За даними президента України Володимира Зеленського, на цей напрямок РФ перекинула 60 тис. військових, зокрема забрала із фронту в Україні. Більше ніж за місяць після інтервенції сил оборони в Курську область РФ почала там контрнаступ. Зеленський 12 вересня сказав, що український план передбачав це. За даними Пентагону, російський контрнаступ там "незначний".