Україна працює над спільним із країнами НАТО захистом від російських ракет і дронів – Зеленський

Зеленський розповів про нараду з "міжнародниками"
Фото: ЕРА

Україна веде переговори з країнами НАТО щодо спільного захисту від країни-агресора Росії. Про це у зверненні за підсумками 8 серпня заявив президент України Володимир Зеленський, стенограму опублікувала його пресслужба.

"Провів тривалу нараду з міжнародниками: МЗС, Міністерство оборони, військові, ГУР, Офіс [президента України]. Щодо нашої взаємодії з НАТО – загалом з Альянсом і, зокрема, із сусідами в регіоні, які є членами НАТО. Очевидно, що разом ми здатні додати більше безпеки й стабільності нашому регіону та всій Європі", – сказав Зеленський.

За його словами, "треба цю очевидність перевести в практичні кроки", у те, як у взаємодії "додавати один одному реальної безпеки".

"Сьогодні обговорили наші спільні можливості захисту від ударів російських ракет і дронів – ми працюємо над реалізацією. Я дякую всім, хто допомагає", – підкреслив президент України.

Контекст:

Під час російських ракетних ударів по Україні ракети країни-агресора РФ залітали на територію країн – членів НАТО Польщі й Румунії (заявляли в ПС ЗСУ).

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск наголошував на спільній пресконференції із Зеленським 8 липня, що російські ракети, випущені по Україні, логічно збивати над територією України ще до того, як вони перетнуть кордон, але такі дії "потребують спільної натовської відповідальності".

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 14 липня заявив, що країни НАТО не мають збивати російські ракети над територією України своїми засобами ППО. Коментуючи пропозицію Польщі, висловлену на саміті Альянсу у Вашингтоні, він вказав, що Варшава має дістати узгоджене схвалення НАТО.

4 серпня Зеленський доручив опрацювати в межах ради Україна – НАТО можливість створення коаліції держав-сусідів, які збиватимуть над українською територією російські ракети.