Україна за тиждень взяла під контроль у РФ таку саму територію, як Росія окупувала за весь 2024 рік – стратком ЗСУ

1000 км² території РФ, які Україна взяла під контроль, – це площа майже 238 таких міст, як Суджа, зазначили у страткомі ЗСУ
Фото: russiantowns.livejournal.com (ілюстративне)

Україна за тиждень взяла під контроль таку територію в Курській області країни-агресора РФ, яку за площею можна порівняти з більш ніж 20 такими містами, як тимчасово окупований Бахмут Донецької області. Про це 12 серпня в Telegram повідомило управління стратегічних комунікацій (стратком) ЗСУ.

Головком ЗСУ Олександр Сирський повідомив 12 серпня на засіданні ставки верховного головнокомандувача, що під контролем українських сил зараз приблизно 1000 км&³2; території РФ.

"Число дня – 1000, – прокоментували у страткомі ЗСУ. – Це площа майже 238 таких міст, як Суджа. І понад 20 таких міст, як Бахмут. Україна за тиждень взяла під контроль таку ж територію, як Росія, за оцінками Інституту вивчення війни, окупувала за весь 2024 рік".

Контекст:

6 серпня в РФ заявили про спробу ЗСУ атакувати кордон з Росією в Курській області, після цього в регіоні тривають бої.

8 серпня секретар комітету Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, нардеп від "Голосу" Роман Костенко заявив, що операція сил оборони України в Курській області РФ добре спланована і стала несподіваною для окупантів.

ЗМІ писали, що Росія перекинула у Курську область військових і техніку з Бєлгородської області, а також з Донецької області України.

З 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – ввели режим контртерористичної операції. 12 серпня влада Бєлгородської області оголосила евакуацію одного з районів, який межує з Україною.

Нелегітимний російський президент Володимир Путін висунув вимогу до міноборони РФ, щоб із Курської області "витиснули противника". Йому доповіли 12 серпня, що "під контролем противника 28 населених пунктів", а "глибина проникнення на територію Курської області – 12 км, ширина по фронту – 40 км".

12 серпня президент України Володимир Зеленський уперше повідомив, що сили оборони проводять операцію в Курській області.