Українська армія використовує польські танки в Курській області РФ – Дуда

Дуда зазначив, що польські танки Україна отримала торік
Фото: wikipedia.org

Збройні сили України використовують польські танки PT-91 Twardy під час військової операції в Курській області країни-агресора Росії. Про це 24 серпня в Києві під час спільної пресконференції із президентом України Володимиром Зеленським і прем'єркою Литви Інгрідою Шимоніте заявив президент Польщі Анджей Дуда, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Зворушено дивимося, як передані нами понад рік тому з Польщі танки PT-91 Twardy сьогодні на полях битви захищають Україну, воюють в районі Курська, де Україна демонструє російському загарбнику, що має силу, може контратакувати, показує, що війна дорога, затратна, і не може бути так, щоб безкарно вторгнутись в Україну", – сказав він.

Президент Польщі висловив сподівання, що Варшава й Київ продовжать співпрацю для боротьби з російською агресією.

"Я хотів би, щоб ви були впевненими, що завжди можете на нас розраховувати", – підкреслив Дуда.

PT-91 Twardy – польський основний бойовий танк третього покоління, заснований на ліцензійному варіанті радянського танка Т-72М1.

Окрім польської зброї, ЗСУ використовує під час Курської операції іншу закордонну зброю. Зокрема, британські танки Challenger 2.

Контекст:

6 серпня почався наступ ЗСУ в Курській області РФ, у регіоні тривають бої. Із 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – ввели режим контртерористичної операції.

12 серпня Зеленський уперше офіційно повідомив про операцію в Курській області. За його словами, створення українською армією буферної зони в російському регіоні є одним із завдань сил оборони.

20 серпня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський проінформував, що під контролем України – 1263 км&³2; і 93 населені пункти російського регіону.

24 серпня Зеленський назвав кілька цілей операції в Курській області РФ: поповнення обмінного фонду; превентивний удар, щоб не допустити захоплення окупантами частини Сумської області; продемонструвати росіянам, що для нелегітимного президента РФ Володимира Путіна важливіша окупація України, ніж захист населення в самій РФ. Президент України наголосив, що всіх цілей поки не може назвати публічно, проте операція ЗСУ йде за планом.