Українська армія використовує собак-роботів у боях на Донбасі – Bild

Дрон, оснащений відеокамерою й чотирма лапами, може проникати вглиб будівель і ворожих окопів
Фото: 28 ОМБр ім. Лицарів Зимового Походу / Facebook

Збройні сили України залучили собак-роботів для боїв проти російських окупантів у Донецькій області. Про це 13 серпня написав Bild із посиланням на власні джерела.

Ідеться про собак-роботів BAD.2, які виготовила британська компанія Brit Alliance. Зазначено, що ці компактні дрони на чотирьох лапах, оснащені відеокамерами, можуть дістатися туди, куди не може долетіти БПЛА, наприклад, углиб будівель або російських окопів, що має знизити ризик для українських військовослужбовців.

Безшумні дрони можуть рухатися до 15 км/год і діяти в радіусі 3,5 км до п'яти годин.

Вартість одного робособаки становить від €4 тис. до €8 тис.

За даними Bild, зараз на фронті нараховують понад 30 таких робособак, одягнених у камуфляж від німецького виробника Concamo. Першими їх випробували військовослужбовці 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів зимового походу ЗСУ, зазначив таблоїд.

"Цей робопес може шукати й нищити окупантів і їхню техніку різними способами. А також полегшує життя нашим воїнам на передовій", – написала у Facebook пресслужба бригади.

Контекст:

Після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року українська армія почала масово застосовувати безпілотники для розвідки й завдавання ударів по ворогу. Для цього використовують як безпілотники власного виробництва, так і ті, які закупили на Заході й передали західні партнери.

Президент України Володимир Зеленський анонсував виготовлення 2024 року в Україні 1 млн дронів.

Віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у березні розповідав, що в Україні починають масове виробництво роботизованих наземних платформ, які мають зберегти життя військових на полі бою. За його словами, випробування вже проходять платформи-камікадзе, які знищують позиції й техніку росіян, мінують, розміновують, евакуюють поранених і підвозять боєприпаси на позиції.

Деякі роботи вже пройшли випробування, і їх активно використовують військові. Серед них, наприклад, робот-логіст "Воля-Е", завдяки якому військові однієї з бригад евакуювали понад 100 поранених і загиблих. Багатьох із них було неможливо вивезти в інший спосіб, розповідав Федоров.

Також уже працює на фронті наземний робот Ratel S. Військові використовують його як мобільну боєголовку, яка може нести протитанкові міни чи бойовий модуль. Ratel S працює дистанційно, тому оператор робота з безпечного місця може підірвати ворожий танк чи бліндаж.

12 серпня Федоров заявив, що роботів на полі бою буде більше, ніж солдатів.