Українські дрони показали, що таке справжнє Moscow never sleeps – Умєров

Україна першою у світі запровадила технологію "рою дронів", зазначив Умєров
Фото: Рустем Умєров / Rustem Umerov / Facebook

В Україні за останній рік у кілька разів збільшили далекобійні можливості. Про це в колонці для "Forbes Україна", опублікованій 23 вересня, повідомив міністр оборони Рустем Умєров.

За його словами, 2024 року тільки Міноборони законтрактувало дронів більше ніж на 21 млрд грн і боєприпасів до них ще на 9 млрд грн.

"Наші дрони показали, що таке справжнє Moscow never sleeps, – написав Умєров. – Сьогодні українські дрони літають на понад 1 тис. км, долітають до Мурманська й Надволжя, знищують російські нафтопереробні заводи й аеродроми".

Як зазначив міністр, Україна першою у світі запровадила технологію "рою дронів".

"Тільки за останній рік нам удалося знищити або пошкодити понад 200 цілей на території ворога. Серед них – пункти управління, аеродроми, кораблі, системи ППО й місця дислокації військового особового складу РФ. Ми змусили ворога перебазувати літаки на аеродроми від кордону на 250 км. У Чорному морі ми змусили російські кораблі втекти з військових баз у Криму на узбережжя Краснодарського краю", – розповів Умєров.

Він додав, що сили оборони, не маючи повноцінного флоту, за останній рік знищили 10 російських надводних кораблів/катерів і один підводний човен.

Контекст:

Останнім часом Україна посилила повітряні атаки на військові та стратегічні об'єкти на території Росії. Відповідальність за частину інцидентів неофіційно взяли на себе СБУ й військова розвідка України.

Серед головних цілей ударів дронами-камікадзе – виснаження російських систем ППО і знищення авіації, а також завдавання збитків військово-виробничим потужностям, заявляв в інтерв'ю глава ГУР МО Кирило Буданов.

Сили оборони України, розвідка і спецслужби неодноразово атакували російські аеродроми на території РФ і тимчасово окупованих територіях України, НПЗ, а також арсенали з боєприпасами.