Українські військові уразили рідкісну російську радіолокаційну станцію "Небо-М"

"Небо-М" є дуже складним об'єктом для ураження, заявили в Генштабі
Фото: Минобороны России / Facebook

Підрозділи ракетних військ Збройних сил України завдали успішного удару балістичними ракетами ATACAMS по російській радіолокаційній станції "Небо-М". Про це 2 жовтня повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

"Її знищення суттєво знижує здатність армії РФ виявляти, відстежувати й перехоплювати аеродинамічні та балістичні цілі", – ідеться в повідомленні.

У Генштабі пояснили, що РЛС "Небо-М" є дуже складним об'єктом для ураження, що працює в стелс-режимі, скануючи горизонт у пошуках повітряних об'єктів. За наявною інформацією, у росіян залишилося лише 10 справних систем цього типу, вартість кожної з яких оцінюють у понад $100 млн.

Знищення РЛС "Небо-М" створить сприятливий повітряний коридор для ефективного використання крилатих ракет Storm Shadow і SCALP-EG, додали в Генштабі.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

Згідно з повідомленнями Генштабу, протягом останніх місяців покровський напрямок був найгарячішим на фронті. 5 вересня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив про припинення просування окупантів на цьому напрямку. 13 вересня у зведенні Генштабу повідомили про складну ситуацію на курахівському напрямку.

Із 6 серпня ЗСУ ведуть наступальну операцію на території Курської області РФ. За даними президента України Володимира Зеленського, на цей напрямок РФ перекинула 60 тис. військових, зокрема забрала з фронту в Україні. Більш ніж за місяць після інтервенції сил оборони в Курську область РФ розпочала контрнаступ. Зеленський 12 вересня сказав, що український план передбачав це. За даними Пентагону, російський контрнаступ там "незначний".