Умєров натякнув, коли Норвегія передасть Україні шість винищувачів F-16

За словами Умєрова, Україна отримає літаки "найближчим часом"
Фото: EPA (архів)

Норвегія й далі допомагає Україні, зокрема, планує передати шість літаків-винищувачів F-16. Про це 17 жовтня у Facebook написав міністр оборони України Рустем Умєров.

Він розповів, що провів двосторонні переговори зі своїм норвезьким колегою Арільдом Грамом під час ради Україна – НАТО.

За словами Умєрова, міністри обговорили потреби України на фронті, зокрема в далекобійній зброї і зміцненні протиповітряної оборони.

"Окремий фокус – авіаційна складова. Зокрема, посилення наших спроможностей винищувачами F-16. Норвегія продовжить підтримку й надасть Україні шість літаків найближчим часом", – зазначив він.

У квітні міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде розповів, що Україні потрібні ці винищувачі для посилення свого ударного потенціалу і завдання ударів противнику за лінією фронту.

Умєров також повідомив, що запросив Норвегію долучитися до "данської моделі" – прямого фінансування українських оборонних підприємств.

"Окремо запропонував Норвегії взяти "шефство" над однією із бригад ЗСУ за зразком Франції, яке включає тренування й комплектування", – додав Умєров.

Контекст:

Норвегія допомагає Україні протистояти російській агресії, повномасштабний етап якої почався в лютому 2022 року. Як повідомляють на сайті уряду Норвегії, 2022 року вона виділила Україні приблизно 10,7 млрд норвезьких крон (орієнтовно $1,05 млрд) цивільної і військової допомоги. 2023 року Норвегія надала Україні військову підтримку на суму приблизно 11 млрд норвезьких крон ($1,08 млрд). Допомагає Осло Києву й 2024 року.

У березні 2024 року Норвегія приєдналася до коаліції Франції, Німеччини, Данії й Бельгії щодо підтримки ППО для України. Коаліцію створили на 19-му засіданні контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" у Брюсселі 14 лютого.