В Україні підтвердили смерть журналістки Рощиної в російському полоні, вона була у списках на обмін

Координаційний штаб робив усе можливе, щоб повернути Рощину додому, зазначили у ГУР МО
Фото: detector.media

Представник координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими в Україні Петро Яценко підтвердив смерть української журналістки Вікторії Рощиної в російському полоні. Про це він сказав 10 жовтня в ефірі національного телемарафону, який транслювали в YouTube каналу "Рада".

Про те, що Рощина померла в полоні, спочатку поінформував голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин ("Голос"), посилаючись на батька журналістки. Але потім він видалив свій пост.

"Справді, ми провели внутрішнє розслідування, і, на жаль, ця інформація підтверджена. На жаль, інформація про смерть Вікторії підтверджена", – повідомив Яценко в ефірі телемарафону.

За його словами, поки зарано говорити про обставини смерті журналістки.

"Вікторія Рощина, так само як і всі українські журналісти, зараз у нас числиться в російському полоні. Близько 25 українських журналістів, є також і ті, хто вважається зниклими безвісти. [...] Робота щодо всіх них ведеться. І робота щодо звільнення Вікторії так само велася, й те, що її переводили з Таганрога до Москви, – це був етап її підготовки до звільнення", – розповів Яценко.

У ГУР заявили 10 жовтня, що Рощину занесли до списків на обмін.

"Координаційний штаб робив усе можливе, щоб повернути її додому. Її повернення було погоджене, й остання інформація, яка відома, – її етапували до "Лефортово" з метою підготовки повернення додому", – наголосив у коментарі "Суспільному" представник української військової розвідки Андрій Юсов.

Він додав, що найближчим часом Рощина мала повернутися в Україну, але, коли саме мав відбутися обмін, Юсов не повідомив.

Контекст:

На початку повномасштабної війни Рощина готувала матеріали про бойові дії в Запорізькій і Донецькій областях, 12 березня 2022 року зв'язок з нею було втрачено, а 16 березня стало відомо, що Рощину затримала ФСБ РФ. 22 березня 2022 року Рощину звільниливона повернулася на підконтрольну Києву територію (перед цим окупанти змусили її записати відео про відсутність претензій до російських військових).

Після цього Рощина й далі працювала на окупованих територіях. Удруге вона зникла 3 серпня 2023 року під час роботи над репортажем про окупацію. У травні 2024 року країна-агресор Росія визнала, що затримала Рощину.