Видавав себе за військового й хотів піти у "Вагнер". СБУ затримала ймовірного агента ГРУ

Затриманого повідомили про підозру в державній зраді
Фото: ssu.gov.ua

Служба безпеки України повідомила 28 жовтня про затримання ймовірного агента російської розвідки, відомої як ГРУ, котрий, за даними слідства, шпигував для країни-агресора РФ у 10 областях України.

Затриманий – 22-річний житель Херсонської області. Як заявили в СБУ, він видавав себе за військового й під такою "легендою" пересувався країною. За даними контррозвідки СБУ, підозрюваний діяв у Донецькій, Харківській, Дніпропетровській, Херсонській, Миколаївській, Одеській, Вінницькій, Черкаській, Кіровоградській та Чернівецькій областях.

Чоловік по черзі об'їжджав регіони рейсовими автобусами, ідеться в повідомленні. У кожній з областей він намагався розвідати локації ППО, а також координати військових шпиталів та інших медзакладів, де українські воїни перебували на стаціонарному лікуванні, вважають слідчі. Зібрані відомості він месенджером передавав російській спецслужбі, розповіли в СБУ.

Після виконання агентурних завдань окупанти обіцяли "евакуювати" підозрюваного до РФ і влаштувати його в ПВК "Вагнер", ідеться в повідомленні. За матеріалами справи, фігурант хотів вступити до цього угруповання, щоб воювати проти України.

Служба безпеки затримала чоловіка, коли він розвідував місця базування ЗСУ в Миколаєві, зазначають у повідомленні. У затриманого вилучили мобільний телефон, на якому він, як вказали в СБУ, готував агентурний "звіт" і надсилав його зв'язковим із РФ. 

Слідчі Служби безпеки повідомили його про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Він перебуває під вартою без права внесення застави. 

Контекст:

За даними Офісу генерального прокурора України станом на 28 жовтня, від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україні зафіксували 19 647 злочинів проти національної безпеки, із них 3735 – державна зрада.