Війська РФ дістали завдання до 15 жовтня витіснити ЗСУ з Курської області – ЗМІ

Кремль хотів зібрати для контрнаступу в Курській області угруповання військ у співвідношенні 5:1, розповіло джерело
Фото: EPA (архів)

Країна-агресор РФ сконцентрувала в Курській області 37 тис. своїх військових і поставила їм завдання до середини жовтня витіснити звідти ЗСУ. Про це 19 вересня повідомило "РБК-Україна" з посиланням на джерело в силах оборони.

Кремль хотів зібрати для контрнаступу в Курській області угруповання військ у співвідношенні 5:1. Станом на цю мить цієї пропорції не досягнуто, там перебуває приблизно 37 тис. росармійців, написало видання.

За даними джерел, із 10-го на 11 вересня росіяни розпочали контрнаступальну операцію в Курській області, щоб відтіснити українські війська.

Один зі співрозмовників видання розповів, що російські війська дістали завдання до 15 жовтня витіснити українські сили з усієї Курської області, а до 30-го – створити так звану буферну зону на території прикордонних областей, які межують із РФ.

Генеральному штабу ЗСУ про це відомо, і там готуються протидіяти планам Кремля.

Видання зазначило, що ще місяць тому деякі співрозмовники у військовому керівництві давали значно песимістичніші прогнози щодо здатності України утримати зайняту частину Курської області, ніж те, що виявилося насправді.

Контекст:

Із 6 серпня ЗСУ ведуть наступальну операцію на території Курської області РФ. За даними президента України Володимира Зеленського, на цей напрямок РФ перекинула 60 тис. військових, зокрема забрала з фронту в Україні.

Станом на 27 серпня, за даними ЗСУ, Україна контролювала на цьому напрямку 1294 км&³2; території, ідеться про 100 населених пунктів. Після цього були нові повідомлення про просування сил оборони в Курській області.

За словами Зеленського, створення українською армією буферної зони в російському регіоні є одним із головних завдань сил оборони. Також серед цілей операції, які озвучило українське військово-політичне керівництво, – поповнення обмінного фонду, превентивний удар, щоб не допустити захоплення окупантами частини Сумської області, демонстрація росіянам, що для нелегітимного президента РФ Володимира Путіна важливіша окупація України, ніж захист населення в самій Росії, відволікання сил ворога з покровського й курахівського напрямків на сході України.

18 вересня представник комендатури ЗСУ Олексій Дмитрашківський заявив, що українські військові зупинили контрнаступ росіян у Курській області.