Військове командування РФ неохоче перекидає сили у Курську область – ISW

Росіянам доводиться перекидати на курський напрям військових з резерву
Фото: EPA

Російське військове командування може зараз чинити спротив передислокації сил з інших оперативних напрямків у Курську область, де триває наступ українських військових підрозділів, щоб не зірвати російські наступальні операції на сході України. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), який опублікували 10 серпня.

"Російське військове командування, схоже, покладається на наявні підрозділи, розгорнуті поблизу кордону, і легкодоступні сили в тилу, більшість із яких – це підрозділи, укомплектовані солдатами строкової служби й нерегулярними формуваннями, для протидії ситуації у Курській області. Ці підрозділи, ймовірно, першими відреагують, навіть якщо російське військове командування вирішить перекинути додаткові, досвідченіші підрозділи з інших частин театру воєнних дій", – ідеться в повідомленні.

Російське військове командування, за повідомленнями, перекинуло в райони Курської області сили з невизначених оперативних резервів, додаткові підрозділи, укомплектовані призовниками, загони спецпризначення військової розвідки, сили спеціальних операцій, додатковий чеченський загін спецпризначення "Ахмат", а також 1-й армійський корпус терористичної організації "ДНР" і колишніх вагнерівців.

Досвіченіші та краще забезпечені фронтові підрозділи зі сходу або півдня України, можливо, також перекинуть у Курську область, але для прибуття таких підрозділів знадобиться додатковий час, зазначають в ISW.

Контекст:

6 серпня у РФ оголосили про нібито спробу ЗСУ атакувати кордон із РФ у Курській області. Докладніше про операцію читайте в матеріалі "ГОРДОН".

8 серпня секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони і розвідки, нардеп від "Голосу" Роман Костенко заявив, що операція сил оборони України в Курській області РФ добре спланована і стала раптовою для окупантів. Американський Інститут вивчення війни поінформував, що українські сили просунулися вглиб до 35 км у Курській області.

Того самого дня президент України Володимир Зеленський сказав, що "всі бачать, що українська армія вміє дивувати й уміє досягати результатів і демонструє це на полі бою". Він зазначив, що Росія принесла війну в Україну і "має відчувати, що нею зроблено".

9 серпня Зеленський розповів, що головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський на засіданні ставки доповів щодо оборонних дій України "на напрямках, звідки Росія завдавала ударів по українській території".

9 серпня стало відомо, що в Рильському районі Курської області вночі обстріляли автоколону армії Росії. Telegram-канал NEXTA Live підрахував, що армія РФ могла втратити внаслідок цього удару від 200 до 490 солдатів.

Після появи відео з розбитою колоною військової техніки в Курській області міноборони РФ заявило, що скерувало туди нові резерви. ЗМІ повідомили, що Росія перекинула в Курську область військових і техніку з Бєлгородської області, а також із Донецької області України.