Уночі в українському небі знищили 61 дрон-камікадзе, інші локаційно втрачені – Повітряні сили ЗСУ

ППО працювала в 13 областях України, зазначили в ПС
Фото: Командування Повітряних Сил ЗСУ / Air Force Command of UA Armed Forces / Facebook

У ніч на 20 вересня російські окупанти запустили по Україні чотири ракети й 70 дронів-камікадзе. Про це проінформували в Telegram Повітряні сили Збройних сил України.

"Російські окупанти атакували Донеччину трьома ракетами невстановленого типу, Дніпропетровщину – керованою авіаційною ракетою Х-59 із повітряного простору тимчасово окупованої території Запорізької області, а також 70 ударними БПЛА типу Shahed (райони пусків: Приморсько-Ахтарськ, Курськ, Єйськ – РФ)", – ідеться в повідомленні.

Повітряні сили розповіли, що повітряний напад окупантів відбивали з допомогою авіації, зенітних ракетних військ, мобільних вогневих груп і підрозділів радіоелектронної боротьби.

"У результаті протиповітряного бою збито 61 ударний БПЛА та одну керовану авіаційну ракету Х-59. Унаслідок активної протидії сил оборони дев'ять ворожих безпілотників локаційно втрачено в кількох регіонах України (інформація про постраждалих чи руйнування не надходила)", – підкреслили в ЗСУ.

Українські військові зазначили, що протиповітряна оборона працювала в 13 регіонах: Дніпропетровській, Київській, Вінницькій, Черкаській, Кіровоградській, Сумській, Полтавській, Івано-Франківській, Львівській, Хмельницькій, Миколаївській, Одеській та Херсонській областях.

Зокрема, начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький повідомив у Telegram, що в регіон залетів один безпілотник і сили ППО його знищили.

"Унаслідок падіння уламків БПЛА близько 4.30 виникла пожежа в одному із сіл нашої області. Загорілося приміщення колишнього колгоспу. [...] Пошкоджені три автомобілі (один вантажний та два легкові), у житлових будинках неподалік вибиті вікна. Найважливіше: за даними на цю годину жертв чи постраждалих немає", – написав він.

Контекст:

Російські окупанти практично щоночі атакують Україну ударними безпілотниками й регулярно завдають по території країни ракетних ударів.

Від початку повномасштабної війни окупанти обстріляли Україну понад 9,6 тис. ракет і випустили майже 14 тис. ударних БПЛА, сили ППО знищили 2429 російських ракет і приблизно 9,3 тис. дронів, розповів головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 20 серпня. Після його заяви були нові масовані атаки на Україну.

Наймасштабнішу 2024 року атаку окупанти здійснили в ніч на 26 серпня. Російські військові застосували 127 ракет і 109 ударних БПЛА, сили оборони України збили більшість із них  201 повітряну ціль. Водночас кілька безпілотників були "локаційно втрачені на території України", ще два – перетнули державний кордон із Білоруссю, наголосили в ПС ЗСУ. За даними уряду України, під повітряний удар РФ потрапило 15 областей.