Волкер розповів, що західні війська могли б зробити, щоб допомогти Україні

За словами дипломата, західним військам не обов'язково вступати в сухопутний бій із солдатами РФ
Фото: Kurt Volker / Twitter

Зараз питання про введення західних військ на територію України є "змішаним". Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода" 6 вересня заявив колишній спецпредставник США з питань України Курт Волкер.

"Я думаю, що адміністрація Байдена взагалі цього не допустить. Вони навіть не дозволяють цивільним підрядникам оборонних компаній бути присутніми в Україні, працювати з українцями над обладнанням, яке ми надали. Це дуже сувора політика з боку Вашингтона", – сказав Волкер.

Він додав, що є багато корисних речей, які західні війська могли б зробити для України, водночас не вступаючи в бій із російськими сухопутними військами.  Зокрема – забезпечити розширену протиповітряну оборону.

Окрім того, на його думку, західні війська можуть проводити тренувальні місії, а також допомогти українцям з обладнанням, технічним обслуговуванням і підтримкою.

"Вони можуть утримувати території, забезпечувати базову безпеку в тих частинах України, де не ведуться бойові дії, щоб Україна могла розгорнути свої сили подалі від них. Є цілий ряд ролей, які можна було б виконати і які не є настільки провокаційними. Якби західні країни захотіли, їх можна було б легко виконати", – пояснив Волкер.

Контекст:

26 лютого в Парижі відбулася конференція 20 європейських лідерів на чолі із президентом Франції Еммануелем Макроном, на якій обговорювали питання допомоги Україні. Зокрема, Макрон тоді не відкинув, що в Україну в майбутньому можуть скерувати західні війська.

Пізніше в березні президент Франції закликав союзників "не бути боягузами" в питанні підтримки України, а французькі ЗМІ написали, що Макрон може скерувати війська в Україну в разі ймовірного прориву росіян до Києва чи Одеси.

За інформацією американських ЗМІ, Макрон заявляв союзникам, що втручання США й НАТО не знадобиться в разі атаки РФ на французькі війська в Україні, й у лютому переконував президента США Джо Байдена та канцлера ФРН Олафа Шольца змінити стратегію Заходу у війні РФ проти України. Як писала WSJ, Байден поставив під сумнів цю ідею, а Шольц був проти.

25 травня президент США Джо Байден сказав, що американські солдати не воюють в Україні, і він "рішуче налаштований на те, щоб так і залишилося".

Наприкінці травня прем'єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте в коментарі Bloomberg заявила, що країна готова скерувати своїх військових інструкторів в Україну.

На початку червня міністерка оборони Чехії Яна Чернохова сказала, що країна не скеровуватиме своїх військових інструкторів в Україну, натомість може готувати українських бійців у Чехії.

24 серпня міністри країн ЄС уперше офіційно обговорили можливість скерування військових інструкторів в Україну, написала Welt am Sonntag.