"Вулиці порожні, але місто практично неушкоджене". Українські ЗМІ показали, який вигляд зараз має Суджа

Суджа – під контролем ЗСУ
Фото: maps.google.com

Російське місто Суджа Курської області країни-агресора РФ майже не зазнало руйнувань унаслідок просування українських військ. Про це 14 серпня повідомило hromadske, журналісти якого побували в місті.

Вулицями пересуваються поодинокі місцеві жителі, які скаржаться на те, що російська влада покинула їх напризволяще, не потурбувавшись про евакуацію, ідеться в публікації. Міську раду, пошту й будинок культури росіяни залишили під час відступу. Супермаркет популярної російської мережі не працює.

"Місцеві нам поскаржились "на власті, коториє іх оставілі". Але в місті їх лишилося мало. Вулиці порожні. Суджа практично ціла й неушкоджена. Ну, бо наші військові – не варвари", – написала у Facebook головна редакторка hromadske Христина Коціра.

Також hromadske опублікувало фото з міста, яке контролюють ЗСУ.

Контекст:

6 серпня у РФ заявили про спробу ЗСУ атакувати кордон із Росією в Курській області, після цього в регіоні тривають бої. ЗМІ писали, що Росія перекинула в Курську область військових і техніку з Бєлгородської області, а також із Донецької області України.

З 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – запровадили режим контртерористичної операції.

Нелегітимний російський президент Володимир Путін висунув вимогу до міноборони РФ, щоб із Курської області "витиснули противника". Йому доповіли 12 серпня, що "під контролем противника – 28 населених пунктів", а "глибина проникнення на територію Курської області становить 12 км, ширина по фронту – 40 км".

12 серпня президент України Володимир Зеленський уперше повідомив, що сили оборони проводять операцію в Курській області. За словами головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, під контролем України – приблизно 1 тис. км&³2; території РФ.

13 серпня Зеленський поінформував, що під контролем України – 74 населені пункти Курської області РФ.

14 серпня в Суджі побувала телевізійна група "1+1". Журналістка Наталія Нагорна розповіла, що біля в'їзду в місто побачила спалену колону російської військової техніки, яка рухалася в бік кордону України. За її словами, Суджу не сильно зруйновано, а більшість пошкоджень – від авіабомб, які скидають самі ж росіяни. У підвалах будинків перебувають люди, зокрема діти.