Із полону повернулося 34 азовці, які обороняли Маріуполь – Прокопенко

Обміни азовців стають систематичними, зазначив Прокопенко
Фото: АЗОВ / Telegram

Серед українських військовополонених, звільнених у межах обміну, який відбувся 18 жовтня, є військовослужбовці бригади "Азов", котрі обороняли Маріуполь Донецької області. Про це командир бригади Денис Прокопенко (Редіс) повідомив у Facebook.

"У часи важких боїв такі новини надають особовому складу 12-ї бригади "Азов" сил і піднімають бойовий дух. До України з російського полону повернулося ще 34 військовослужбовці "Азову". Ці воїни 86 днів обороняли Маріуполь, за наказом вийшли з території "Азовсталі" та провели в російському полоні два з половиною роки. Завдяки бійцям маріупольського гарнізону Україна витримала перший удар навесні 2022 року", – повідомив він.

Прокопенко привітав на українській землі звільнених бійців і подякував владі й Асоціації родин захисників Азовсталі за зусилля щодо їхнього повернення.

"Обміни, у яких присутні азовці, потроху стають систематичними, і це є результатом спільних зусиль і наполегливості всіх задіяних у процес осіб на всіх рівнях. У російських тюрмах залишається приблизно 900 бійців "Азову". Наше спільне завдання – повернути кожного", – додав командир бригади.

Контекст:

18 жовтня між Україною та РФ відбувся 58-й обмін полоненими за час повномасштабної війни. У межах обміну звільнили 95 українців, загалом – уже 3767 осіб.

Прокопенко повідомляв у січні 2024 року, що в полоні росіян перебуває понад 900 військовослужбовців "Азову". Лише кілька разів імена бійців бригади потрапляли у списки на обмін за час повномасштабної війни, наголошував він. У серпні командир закликав боротися за їхнє звільнення "так, як вони боролись за незалежність України в Маріуполі".

Унаслідок обміну, який відбувся у вересні, 38 військовослужбовців  "Азову" повернулися додому, повідомив Прокопенко. Керівниця патронатної служби "Азову" Олена Толкачова зазначила, що це відбулося вперше за "тривалий час".