Зеленський: Путіну важливіше захопити невідоме йому місто в Україні, ніж захистити свої території

Зеленський розповів, що Курська операція викрила політичні цілі Путіна
Фото: EPA

Операція сил оборони України в Курській області показала політичні цілі нелегітимного президента країни-агресора РФ Володимира Путіна. Про це розповів президент України Володимир Зеленський 27 серпня на пресконференції, яку транслював Офіс президента в YouTube.

"[Ця операція] почала показувати російському суспільству, що Путіну важливіше захопити місто, про яке він ніколи не чув, в Україні. Просто потішити свої амбіції. Ніж захистити свої території. Мені здається, що це трішки відкрило очі", – зазначив Зеленський.

Він розповів, що вже провів деякі розмови із західними партнерами.

"Глобальний Південь починає бачити деякі речі. Його амбіція все ж таки – не захист, навіть що він каже у своїх наративах про якесь населення – він не захищає навіть своє в Курській області. У принципі, історія з наративом, що він захищає якесь руськомовне населення на території України, зруйнована, а він нікого не захищає, усі це бачать, і його завдання – знищити нас", – заявив президент.

За словами Зеленського, цією операцією Путін відповідає на запитання, на що він спроможний і чого він хоче.

"Це зрозуміло, коли він каже, що в них ще багато людей, сил, серйозна армія – ось вам відповідь. Усе ж таки це війна не серйозної армії проти нас. Усе ж таки це про кількість зброї й кількість тіл РФ. І саме таке в нього відношення. І це говорить, що, у принципі, зменшення їхнього збройного потенціалу і збільшення такого потенціалу в Україні призведе до тактичних успіхів таких, як Курська область. І в нього будуть питання всередині держави, що дуже важливо в усій цій війні – це втрата віри його суспільства до його сили", – додав президент.

Контекст:

6 серпня почався наступ ЗСУ в Курській області РФ, у регіоні тривають бої. Із 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – ввели режим контртерористичної операції.

12 серпня Зеленський уперше офіційно повідомив про операцію в Курській області. За його словами, створення українською армією буферної зони в російському регіоні є одним із завдань сил оборони. Станом на 27 серпня, за даними ЗСУ, Україна контролює на цьому напрямку 1294 км&³2; території, ідеться про 100 населених пунктів. 

27 серпня Зеленський назвав операцію в Курській області одним з етапів завершення війни. За словами президента, ця операція входить у план перемоги України, який Зеленський у вересні планує презентувати президенту США Джо Байдену, а також кандидатам на цю посаду Камалі Гарріс і Дональду Трампу.