Зеленський: Сили оборони йдуть до переваги у дронах, за липень наші воїни застосували їх більше, ніж окупант

Зеленський: Українські дрони вже впливають на війну стратегічно
Фото: president.gov.ua

Сили оборони України знищують російських окупантів, зокрема, безпілотниками українського виробництва, і їх використання зростає. Про це у зверненні за підсумками 6 серпня заявив президент України Володимир Зеленський, стенограму опублікувала його пресслужба.

"Дякую кожній нашій бойовій бригаді, усім солдатам і командирам, які всіма силами знищують ворога й, зокрема, влучно застосовують наші можливості щодо дронів. Наші українські сили оборони й безпеки у цьому вже йдуть до переваги, і за липень наші воїни застосували більше дронів, ніж окупант", – сказав президент.

Він підкреслив, що "це має бути стійкою тенденцією на фронті", причому за всіма видами дронів, які використовують українські підрозділи.

"Від FPV і до всіх інших, включно з нашими далекобійними дронами, які вже впливають на війну стратегічно. Впливають в інтересах України. І наше українське лідерство щодо дронів може бути тим чинником, який не лише наближає справедливе закінчення війни, але й зробить Україну постачальником безпеки для інших держав", – зазначив Зеленський.

За його словами, сьогодні на засіданні ставки верховного головнокомандувача були доповіді урядовців про виробництво й фінансування дронів.

"На цей рік уже законтрактовано нашим виробникам мільйон дронів, і буде загалом по року більше. Усіх деталей зараз ми не розголошуємо, але наші спроможності виробляти дрони незмінно стають більшими, і ми працюємо не лише з державним фінансуванням, але і з партнерами – щоб вони вкладалися в наше виробництво дронів. У те, що допомагає захищатися зараз нам, а згодом допомагатиме зберігати безпеку всім, хто цінує життя і хто зараз із нами пліч-о-пліч", – пояснив Зеленський.

Контекст:

Після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року українська армія почала масово застосовувати безпілотники для розвідки й завдавання ударів по ворогу. Для цього використовують як безпілотники власного виробництва, так і закуплені на Заході й передані західними партнерами.

У липні 2023 року Кабмін України дав старт масовому виробництву боєприпасів для БПЛА. За словами віцепрем'єр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки й технологій – міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова, силам оборони передають тисячі безпілотників у межах "Армії дронів".

Зеленський раніше анонсував виготовлення 2024 року в Україні 1 млн дронів.