Україна чекає на додаткові F-16. Тієї кількості, яка вже є, ще недостатньо – Зеленський

4 серпня Зеленський повідомив, що перші F-16 уже в Україні
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський заявив, що тієї кількості американських винищувачів F-16, яку вже отримав Київ, поки недостатньо. Про це глава Української держави сказав на брифінгу, який у Telegram опублікувало "РБК-Україна".

"Детально вам розповісти, які саме завдання будуть виконувати чи вже виконували наші перші літаки F-16, – не маю права це коментувати. Але в будь-якому випадку партнери знають, яка кількість. Поки що та кількість, яка є в Україні, поки що та кількість пілотів, які навчені, – цього ще недостатньо", – наголосив Зеленський.

За його словами, позитив у тому, що Україна "очікує на додаткове F-16".

"Позитив у тому, що багато наших хлопців зараз навчаються. […] Різні формати, тренування, навчання, різні стадії. Дуже вірю, що партнери знайдуть можливість це розширити – платформу тренувань, навчання для наших пілотів. Не тільки пілотів – інженерів", – наголосив Зеленський.

Контекст:

Винищувачі F-16 Україні пообіцяли Бельгія, Нідерланди, Данія і Норвегія, а також (у межах довгострокової угоди про безпеку) – США.

4 серпня Зеленський повідомив, що перші F-16 уже в Україні.

За даними The Economist, перші 10 F-16 прибули в Україну останнього дня липня, до кінця року партнери мають передати ще 20 літаків. Решту F-16 (із можливих 79) доправлять в Україну партіями протягом 2025 року, додав ЗМІ.