В ОП назвали "інформаційною спекуляцією" повідомлення ЗМІ про перші F-16 в Україні. Їх надходження підтвердили у МЗС Литви

В ОП зазначили, що українська сторона не говоритиме ні "так", ні "ні" щодо прибуття перших F-16
Фото: defensie.nl (ілюстративне)

В Офісі президента України назвали "інформаційною спекуляцією" повідомлення ЗМІ щодо прибуття перших американських винищувачів F-16 в Україну. Про це в ніч проти 1 серпня в ефірі національного телемарафону, який транслювали в YouTube каналу "Рада", сказав радник глави ОП Михайло Подоляк.

"Я бачу, що це відображається в якості інформаційних спекуляцій. Хотілося б, щоб цих спекуляцій було менше. Усе ж таки треба завжди звертати увагу на офіційні коментарі, – підкреслив Подоляк. – Я раджу чекати на офіційні підтвердження з одного боку чи з іншого".

Радник глави ОП зазначив, що таку інформацію може озвучити лише президент України Володимир Зеленський і головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, а в матеріалах західних ЗМІ не було жодного посилання на офіційне джерело.

Водночас Подоляк додав, що українська сторона не говоритиме ні "так", ні "ні" щодо перших F-16 у країні.

Про те, що "невелика" кількість перших F-16 вже в Україні, 31 липня поінформувало Bloomberg. The Telegraph написала, що українські пілоти вже здійснили перші бойові вильоти на винищувачах як ППО. Зазначено, що представник Повітряних сил ЗСУ в коментарі ЗМІ цього не спростовував.

У Білому домі відмовилися підтверджувати інформацію ЗМІ про передання Україні перших американських F-16 від партнерів, порекомендувавши "розмовляти з українцями".

Надходження в Україну F-16 фактично підтвердили в Литві.

"F-16 в Україні, – написав 31 липня в X глава литовського МЗС Габріелюс Ландсбергіс. – Ще одна неможлива річ виявилася цілком можливою".

За даними The Times, перші шість літаків доправили в Україну з Нідерландів, незабаром надійдуть й інші з Данії. ПС ЗСУ відмовилися від коментарів, підкреслило видання.

Контекст:

Винищувачі F-16 Україні пообіцяли Бельгія, Нідерланди, Данія та Норвегія, а також (у межах довгострокової угоди про безпеку) США.

Bloomberg писало, що Україна розраховує отримати шість винищувачів F-16 улітку і до 20 літаків – до кінця року.