Зеленський: Українські воїни привчають Росію, де її земля, а де – сусідів

Зеленський: Від якості логістики й виконання обіцянок партнерами прямо залежить перебіг війни
Фото: EPA

У зверненні за підсумками 9 вересня президент України Володимир Зеленський розповів про доповідь головнокомандувача Збройних сил України Олександра Сирського, зокрема про операцію ЗСУ в Курській області країни-агресора Росії. Стенограму опублікувала пресслужба глави держави.

"Була сьогодні детальна, суто військова доповідь головкома Сирського. Передусім – про донецькі напрямки. Дякую всім нашим підрозділам на фронті, які забезпечують повне виконання завдань і справді стійко відбивають російські штурми й відновлюють наші позиції. Це важливо. Так само важливо – знищувати якомога більше сил окупанта", – сказав Зеленський.

Президент зазначив, що на покровському й курахівському напрямках східного фронту "російська армія повинна втратити якнайбільше боєздатності".

"Окремо головком доповів щодо оборони на Харківщині й щодо наших активних дій на території Росії – у Курській області. Пишаюся всіма нашими воїнами, які своїми діями привчають Росію до чіткого знання, де її земля, а де – сусідів", – заявив він.

Глава держави розповів і про доповідь міністра оборони України Рустема Умєрова стосовно проведеного 6 серпня засідання контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн".

"Усі досягнуті домовленості мають бути реалізовані максимально швидко. Те, що потрібно у вересні, має бути поставлено в наші війська саме у вересні. Те, про що ми домовилися на інші місяці, теж має бути вчасно. Від якості логістики в постачанні й виконання всіх обіцянок партнерами прямо залежить перебіг війни", – підкреслив Зеленський.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

Згідно з повідомленнями Генштабу ЗСУ, протягом останніх місяців покровський напрямок був найгарячішим на фронті. 5 вересня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив про припинення просування окупантів на цьому напрямку.

Із 6 серпня ЗСУ ведуть наступальну операцію на території Курської області РФ. За даними Зеленського, на цей напрямок РФ перекинула 60 тис. військових, зокрема забрала з фронту в Україні.

Начальник української військової розвідки Кирило Буданов пізніше повідомив, що ворог припинив наступ майже на всіх ділянках.

На початку липня Зеленський розповідав, що в ЗСУ є 14 бригад без озброєння через повільне надходження зброї із Заходу.

Президент України регулярно закликає країни Заходу прискорити передання обіцяної Києву військової допомоги.