ЗСУ вперше показали український танк "Оплот" на фронті. Фото

Танк українського виробництва використовують у Харківській області, зазначили військові
Фото: 3 окрема танкова Залізна бригада / Facebook

3-тя окрема танкова Залізна бригада Сухопутних військ ЗСУ продемонструвала танк українського виробництва "Оплот" на фронті. Відповідне фото пресслужба бригади поширила 28 серпня у Facebook.

За допомогою "Оплоту" українські військові воюють проти російських окупантів у Харківській області, зазначено в дописі.

Попри відсутність інших подробиць, профільне видання Defense Express назвало це повідомлення цінним. За даними воєнних оглядачів, це перша за весь час повномасштабної війни згадка про цей танк у бойових порядках сил оборони України.

Контекст:

БМ "Оплот" – сучасний український основний бойовий танк, який важить 51 тонну, його випускає харківський завод імені Малишева. Призначений для ураження вогнем усіх видів наземних (надводних) і повітряних цілей, які летять на низькій висоті в умовах вогневої протидії противника. Є корінною модернізацією танка Т-84У "Оплот".

Його презентували під час військового параду до 30-річчя незалежності України 2021 року.

У базовій версії танка використовували деталі російського виробництва, тому було запущено програму "Бастіон" із модернізації й імпортозаміщення російських складників, повідомляв колишній заступник міністра оборони з озброєння Олександр Миронюк в інтерв'ю Defense Express. Планували, що нова версія танка з'явиться 2023 року.

У 2011–2019 роках Україна виготовила 49 танків "Оплот-Т" для Таїланду. 2021 року "Укрспецекспорт" повідомляв про доправлення одного "Оплоту" у США.

12 травня 2023 року Олексій Резніков, який тоді був міністром оборони України, заявив, що відомство вирішило замовити в "Укроборонпрому" танки БМ "Оплот". Під час робочої поїздки в Харківську область Резніков навіть провів тестування цього танка.