Блокування Нацбанком голландського аукціону з продажу недобудованого ТРЦ Respublika веде до знецінення об'єкта – ЗМІ

Найближчий аукціон, на якому Фонд гарантування вкладів фізосіб знову спробує продати недобудову, відбудеться 13 грудня 2018 року
Фото: delo.ua

Національний банк України затягує продаж недобудованого ТРЦ Respublika, що вигідно колишнім власникам об'єкта, пише "Фокус".

Подальше блокування НБУ продажу найбільшої недобудови країни, ТРЦ Respublika, призводить до знецінення об'єкта, за кілька років колись грандіозний проект перетвориться на великий склад, пише журнал "Фокус" у матеріалі "В сетях у гигантов".

Як зазначає видання, ТРЦ Respublika дістався регулятору як одна із застав за кредитами неплатоспроможного банку Дмитра Фірташа "Надра". НБУ довгий час блокував продаж об'єкта за ринковою ціною, пише "Фокус".

"На минулих торгах за Respublika попросили 1,1 млрд грн, за цією ціною покупців не знайшлося. Але НБУ довгий час блокував продаж, вважаючи ринкову суму заниженою. Через це об'єкт уже кілька років перебуває в "підвішеному" стані і поступово стає непридатним. У такій ситуації "зволікання – те саме, що смерть". Недобудований ТРЦ щороку дешевшає. Ще кілька років, і колись грандіозний проект перетвориться на великий склад. Добре, що успішніших конкурентів у недобудови вистачає... Держава, у власності якої волею долі опинився об'єкт, бажаючи побільше виручити за Respublika, фактично лише збільшує збитки", – ідеться у статті.

Як зазначають опитані експерти ринку, продати об'єкт на голландському аукціоні зі зниженням ціни до суми, яку реально готові заплатити на ринку, на цей момент – найрозумніше рішення. Найближчий аукціон, на якому Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) знову спробує продати недобудову, відбудеться 13 грудня 2018 року.

"Якщо НБУ дійсно погодився піти на поступки, як про це повідомили "Фокусу" у ФГВФО, продаж об'єкта у грудні стане одним із головних досягнень фінансового регулятора за останні роки. Якщо цього не станеться – позиція НБУ вкотре стане доказом неспроможності нинішньої влади і її нездатності адекватно реагувати на виклики часу", – пише "Фокус".

Журналісти зазначають, що, на перший погляд, поведінку Нацбанку можна пояснити незгодою з низькою вартістю продажу об'єктів на аукціонах, яка не дорівнює їхньому оцінюванню на момент передання в заставу під кредити рефінансування НБУ. Однак у регулятора можуть бути приховані мотиви, пише видання: затягування строків призначення аукціонів та заниження вартості об'єкта – в інтересах колишніх власників.

"І тут знову виринає фігура Вагіфа Алієва, якого пов'язують із Фірташем спільні проекти – "Мандарин плаза" і бізнес-центр "Парус". Цілком можливо, що ситуація з продажем ТРЦ Respublika якраз і розвивається в інтересах цього тандему бізнесменів", – ідеться у статті.

У червні 2015 року НБУ відкликав банківську ліцензію і ліквідував банк "Надра". Майже 90% фінустанови було зосереджено в руках компанії "Центрогаз Холдинг GMBH", пов'язаної з українським бізнесменом Дмитром Фірташем.

Вкладники банку отримали 3,7 млрд грн завдяки гарантованій сумі відшкодування, а загальна сума прийнятих вимог кредиторів банку перевищує 25 млрд грн, із яких до травня цього року було задоволено вимоги на суму 1,3 млрд грн, повідомили у Фонді гарантування вкладів.