Бутусов: Ціна на закупівлю бронемашин "Козак-2" приблизно на 2 млн вища, ніж у 2018-му. Сподіваюся, цьому є якесь обґрунтування

Юрій Бутусов: Такі бронеавтомобілі схожі на захищений бронею автобус, їх застосовують для дуже обмеженого спектра завдань
Фото: Юрий Бутусов / Facebook

Купівля бронеавтомобілів "Козак-2" для Збройних сил не враховує реальної потреби військ, ніхто не радився з бойовими командирами, а ціни завищені, заявив головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов.

Головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов розкритикував ідею купівлі 140 бронеавтомобілів "Козак-2" для потреб Збройних сил України. Пропозицію внесено в проєкт держоборонзамовлення на 2020 рік, поданий на затвердження міністру оборони Андрієві Загороднюку, загальна вартість бронеавтомобілів становитиме приблизно 1,4 млрд грн, зазначив журналіст у блозі на "Цензор.НЕТ".

Він пояснив, що двовісні бронеавтомобілі вагою 15 тонн типу "Козак-2" і "Варта" не підходять для експлуатації у в'язкому чорноземі Донбасу. Таку техніку придумали американці для експлуатації в Африці та на Близькому Сході, вона не підходить для воєнних дій в умовах прохідності, важкої навіть для гусеничної техніки. Крім того, важка 15-тонна машина дуже повільна і помітна – високою є ймовірність виявлення й ураження, пише Бутусов.

"Такі бронеавтомобілі схожі на захищений бронею автобус, їх застосовують для дуже обмеженого спектра завдань, оскільки потребують або сухої погоди і твердого ґрунту, або гарних доріг. На випадок війни з РФ потрібна техніка, яка пройде скрізь і вкриється скрізь... досить економічна, яка може швидко перекинути на небезпечний напрямок міномет, кулемет, ракетний комплекс, забрати поранених, підвезти боєприпаси та постачання. Подібні машини в Україні є ("Дозор", "Новатор", "Козак-1", "Кугуар", "Спартан"), якщо Міноборони поставить виробникам завдання під гарантії державних закупівель – з'являться й нові моделі. Але технічне завдання на українські легкі бронеавтомобілі поставлено не буде – ЗСУ не планують їх закуповувати 2020 року взагалі, тільки 15-тонні машини", – заявив журналіст.

Він також поставив під сумнів прозорість закупівель, оскільки вони не враховують реальної потреби військ, ніхто не радився з бойовими командирами, а ціни на бронеавтомобілі завищені.

"Колісні бронеавтомобілі "Козак-2" армія планує придбати за ціною приблизно 10 млн грн, це не менше ніж $400 тис. Бюджет закупівлі партії кількістю 140 машин – не менше ніж 1,4 млрд грн. Ціну закладено приблизно на 2 млн вищу, ніж під час закупівлі 18-го року – сподіваюся, цьому теж є якесь обґрунтування в тих, хто планує таку закупівлю", – прокоментував ситуацію Бутусов.

Фото: espreso.tv

Випробування бронеавтомобіля "Козак-2" завершилися в березні минулого року.