Енергетичне співтовариство ЄС підтримало сертифікацію нового оператора ГТС України

Оржель прогнозував, що сертифікацію оператора ГТС України мають завершити до 26 грудня
Фото: ЕРА

В Енергетичному співтоваристві Європейського союзу підтвердили, що анбандлінг НАК "Нафтогаз України" завершено згідно з європейським законодавством, новий оператор української газотранспортної системи може здійснювати транзит російського газу в Європу.

Секретаріат Енергетичного співтовариства Європейського союзу погодив сертифікацію "Оператора газотранспортної системи України", повідомила 17 грудня пресслужба співтовариства.

"Секретаріат підтвердив, що новостворений оператор газотранспортної системи України відокремлений відповідно до вимог європейського законодавства", – ідеться в повідомленні.

Із 1 січня 2020 року оператор ГТС України має працювати як незалежний системний оператор.

Рішення означає успішне завершення анбандлінгу "Нафтогазу" згідно з європейським законодавством і можливість новому оператору здійснювати транзит російського газу в Європу.

Голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв говорив, що Україна має завершити процес створення незалежного оператора ГТС до кінця 2019 року. Інакше можуть погіршитися відносини Києва з міжнародними партнерами: "Російські колеги будуть дуже ретельно й наполегливо вивчати, наскільки Україна сама зробила те, що ми вимагаємо від них".

Із 1 січня 2020 року новим оператором ГТС стане ТОВ "Оператор газотранспортної системи України". За словами Коболєва, цю компанію продадуть АТ "Магістральні газопроводи України", яке створили в листопаді 2016 року на виконання вимог Третього енергетичного пакета Європейського союзу. Компанія "Магістральні газопроводи України" належить Міністерству фінансів.

17 листопада набув чинності закон "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відділенням діяльності з транспортування природного газу". Документ передбачає створення окремого оператора газотранспортної системи України, який буде незалежним від НАК "Нафтогаз України" (анбандлінгу), але залишиться в державній власності. Закон забезпечує проведення анбандлінгу за моделлю ISO (Independent System Operator), на якій наполягала НАК.

25 листопада міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель висловлював надію, що до 26 грудня газотранспортного оператора буде повністю сертифіковано.

9 грудня президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України, який стосується створення в Україні незалежного оператора газотранспортної системи. Рада ухвалила закон 3 грудня.