Печерський суд розморозив 26 рахунків фірм, наближених до "сім'ї" Януковича

Печерський суд ухвалив рішення на користь фірм, які ГПУ пов'язувала з оточенням Януковича
Фото: Печерський районний суд м. Києва - прес-служба / Facebook

Печерський суд Києва протягом місяця скасував арешти щонайменше 26 рахунків, які Генпрокуратура пов'язувала з оточенням екс-президента Віктора Януковича, повідомляє "Українська правда".

Компанії "Аскор-Інвест", "Гендальф", "Фігаро Еволюшн", "Екотрейд 2016", "Фартісіма", "Фаршмаг" та "Ін-Том", які слідчі Генеральної прокуратури України пов'язували з колишнім президентом України Віктором Януковичем та його родиною, протягом останнього місяця розморозили свої заарештовані рахунки. Про це 14 грудня пише "Українська правда" за матеріалами Єдиного реєстру судових рішень.

Печерський районний суд Києва скасував арешти щонайменше 26 рахунків цих компаній та сум ПДВ у системі електронного адміністрування.

Слідство вважає, що в реєстраційні документи низки компаній було занесено неправдиві відомості, крім того, фірми нібито сприяли відмиванню "брудних" грошей – легалізації коштів, отриманих незаконно.

Більшість цих компаній фігурує також в інших провадженнях, зокрема про розкрадання коштів "Укрзалізниці". Слідство у цій справі заявляло, що фірми нібито належать сину екс-президента Олександрові Януковичу.

Судді вирішили, що слідство не довело причетності компаній до злочинів і незаконного походження грошей.

Водночас представники прокуратури на засідання не приходили.

Які суми зберігалися на заарештованих рахунках, не відомо.

"Наприкінці листопада джерела в Генпрокуратурі повідомляли, що оточення Януковича хотіло зняти арешт із $250 млн. В одній зі справ арешт тоді залишився дійсним, однак, судячи із судових рішень, ці ж кошти фігурують також серед десятків рахунків, розморожених у листопаді", – зазначає "Українська правда".

Рішеннями від 16 лютого і 2 квітня Печерський суд також скасував арешт рахунків дев'яти фірм у "Всеукраїнському банку розвитку", який належить сину екс-президента Олександрові Януковичу. Арешти наклали 2015-го і 2016 року у справі про незаконне заволодіння державними коштами через регіональні відділення ПАТ "Укрзалізниця".