Гройсман: "Північний потік – 2" – це форма замаскованої війни проти Європи

Гройсман: Ми знаємо, як це бути залежним від Росії в енергетично-політичному плані
Фото: EPA

Збереження за Україною статусу пріоритетного транзитера газу має велике значення для всієї Європи, наголосив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Російський газотранспортний коридор "Північний потік 2" це геополітична зброя Росії. Про це заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман в інтерв'ю німецькому виданню Die Welt, повідомила прес-служба уряду 2 грудня.

"Північний потік – 2" це форма замаскованої війни проти Європи. Ми знаємо, як це бути залежним від Росії в енергетично-політичному плані. Із власного досвіду нам відамо, як це небезпечно. Тож зараз ми розглядаємо цей проект як геополітичну зброю Росії", заявив прем'єр.

За його словами, збереження за Україною статусу пріоритетного транзитера має велике значення для всієї Європи.

"Ми запропонували партнерам на Заході разом управляти нашою газотранспортною системою. Спроможність її становить 140 млрд м&³3;. Наші газосховища дозволяють зберігати запаси до 1000 днів. Це великий потенціал", – додав глава уряду.

"Північний потік – 2" – другий газопровід, який має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря. Протяжність маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу становить 55 млрд м&³3; газу на рік. Вартість проекту – €9,5 млрд, його порівну фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній. У "Газпромі" прогнозують, що "Північний потік – 2" введуть в експлуатацію до кінця 2019 року.

Німеччина, Фінляндія і Швеція дозволили прокладати трубопровід через свою територію, Данія – ні. Оператор проекту запропонував прокласти трубопровід в обхід Данії.

Влада України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважають "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.

12 листопада міністр закордонних справ Павло Клімкін і американська делегація на чолі з міністром енергетики США Ріком Перрі домовилися, що країни спільними зусиллями протидіятимуть реалізації проекту "Північний потік – 2".

Після інциденту із захопленням російськими силовиками українських військових кораблів у Чорному морі спікер Держдепартаменту США Гізер Ноєрт заявила, що США говоритимуть із Євросоюзом про можливе закриття "Північного потоку – 2".