У Європарламенті закликали посилити санкції проти РФ, зокрема закрити проект "Північний потік – 2"

Розаті: Санкції проти РФ має бути продовжено
Фото: Dariusz Rosati / Facebook

Через захоплення Росією українських військових кораблів у Чорному морі Євросоюз має координувати дії з НАТО, оскільки події становлять загрозу для європейської безпеки, зазначив співголова комітету асоціації ЄС – Україна в Європарламенті Даріуш Розаті.

Після захоплення Росією українських військових кораблів у Чорному морі санкції проти неї має бути посилено, і, можливо, варто закрити проект російського газотранспортного коридору "Північний потік – 2". Про це заявив співголова комітету асоціації ЄС – Україна в Європарламенті Даріуш Розаті під час слухань до п'ятої річниці Революції гідності, повідомив "Укрінформ".

"Ми не можемо просто спостерігати за ситуацією та дозволити Росії поводитися так брутально із сусідами. Тому що це і наше сусідство. Передусім ми маємо визнати, що був акт агресії проти суверенної держави, яка є нашим сусідом і асоційованим партнером. Тож ми також несемо відповідальність. Це мають усвідомити країни-члени", – сказав політик.

На його думку, Європарламент має виступити із заявою щодо цих подій.

"Ця заява має чітко визначити, без будь-яких сумнівів, хто є агресором. Має бути надісланий потужний сигнал, що Європейський союз не може прийняти таку поведінку. І що це має наслідки. Санкції мають бути продовжені. Як пропонувалося, вони мають бути поширені на всіх людей, які несуть відповідальність за накази, що віддавалися для початку провокації в Азовському морі, аж до найвищої ланки командування", – заявив Розаті.

За його словами, треба посилити економічні санкції проти Росії.

"Наприклад, остаточно заборонити проект "Північний потік – 2". Ми маємо зробити напевно, щоб президент [Росії Володимир] Путін заплатив високу ціну за такі дії. Якщо він не заплатить такої ціни, якщо він бачитиме, що наша відповідь і реакція є м’якою або хиткою, це лише спонукатиме його робити більше – це дуже зрозуміло", сказав євродепутат.

Він уважає, що ЄС має координувати дії з НАТО, оскільки події становлять загрозу для європейської безпеки.

25 листопада РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які збиралися пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Командувач Військово-морських сил (ВМС) України Ігор Воронченко 26 листопада повідомив, що трьох моряків поранено: один є офіцером, двоє – військовослужбовцями контрактної служби.

Голова Служби безпеки України Василь Грицак поінформував, що на борту захоплених у Керченській протоці кораблів перебували контррозвідники СБУ, які виконували завдання із контррозвідувального забезпечення підрозділів ВМС України. За його словами, один з офіцерів СБУ дістав тяжке поранення.

27 листопада кримський юрист Ліля Гемеджі заявила, що українських моряків у "суді" захищають кримськотатарські адвокати.

"Уповноважений із прав людини" у Криму Людмила Лубіна повідомила, що сьогодні обирали запобіжні заходи морякам і мічманам, а 28 листопада оберуть членам командного складу та співробітникам СБУ.

Спочатку називали різну кількість захоплених українців: від 22 до 24 осіб. 26 листопада у ЗМІ було опубліковано імена 22-х. Сьогодні в Генпрокуратурі України повідомили, що окупаційна влада РФ захопила 24 військовослужбовців України. Пізніше Наумлюк опублікував їхні прізвища.

"Суд" в окупованій Керчі 27 листопада заарештував 12 українських моряків, а потім – ще трьох.