Майбутнє інвестицій в Україну цілковито залежить від підписання меморандуму уряду з інвесторами "зеленої" енергетики – представники бізнесу

"Зелений" тариф став каталізатором розвитку галузі поновної енергетики в Україні, зазначають у ЕВА
Фото: pixabay.com

Європейська бізнес-асоціація закликала уряд якомога швидше підписати меморандум про взаєморозуміння з іноземними інвесторами в "зелену" енергетику, які вже готові йти на поступки, а Американська торговельна палата в Україні вважає, що Кабмін має підтримати пропозиції бізнесу щодо добровільних умов реструктуризації тарифу.

Майбутнє інвестицій в економіку України цілковито залежить від досягнення компромісних домовленостей між Кабінетом Міністрів України та іноземними інвесторами в енергетику за розміром зниження "зелених" тарифів, яке закріплять у меморандумі найближчим часом. Про це йдеться в заявах Американської торговельної палати в Україні (АТП), а також Європейської бізнес-асоціації (ЕВА).

"Ми сподіваємося, що уряд не допустить одностороннього різкого зниження тарифів, що могло б негативно вплинути на життєздатність проєктів із ПДЕ (поновних джерел енергії. – "ГОРДОН") і завдати довготривалої шкоди інвестиційному середовищу в Україні. Американська торговельна палата в Україні закликає уряд підтримати пропозиції інвесторів щодо добровільних умов реструктуризації з метою досягнення угоди, спрямованої на врегулювання кризи у відновлюваній енергетиці", – прокоментував президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер.

АТП зазначає, що "зелений" тариф став каталізатором розвитку галузі поновної енергетики в Україні, іноземні та українські компанії вклали сотні мільйонів доларів у проєкти з поновних джерел енергії, а міжнародні фінансові організації та комерційні банки забезпечили боргове фінансування, спираючись на надані державою гарантії.

Ці проєкти відповідають заявленим державою цілям щодо майбутнього нарощування генерації щодо поновних джерел і створили галузь, яка забезпечує державу чистою енергією і сприяє енергетичній незалежності України, зазначають в організації. Згідно з неодноразово заявленими пріоритетами нового уряду за зобов'язаннями України залучити прямі іноземні інвестиції для стимулювання зростання ВВП, захист інвестицій в Україні є пріоритетним, а односторонній ретроспективний перегляд умов для інвесторів є неприпустимим, вважають в АТП.

Зі свого боку, ЕВА закликала уряд якомога швидше підписати меморандум про взаєморозуміння з іноземними інвесторами, які вже готові йти на поступки. інвестори, згідно з нормами меморандуму, погоджуються на добровільну реструктуризацію "зеленого" тарифу, забезпечуючи поступовий і успішний перехід до системи аукціонів та зменшення нестабільного фінансового стану ДП "Гарантований покупець". Із боку держави бізнес очікує на стабільність правил гри, щоб була можливість планувати подальшу діяльність з урахуванням довгострокових перспектив.

"Підписання даного меморандуму стане важливим сигналом міжнародному співтовариству і європейським партнерам щодо виконання Україною взятих на себе зобов'язань. Адже це буде означати, що і держава, і бізнес визначилися із правилами гри, публічно їх задекларували та підтримали готовність працювати з ним, а не постійно вносити певні новації. Це, у свою чергу, відкидає і можливість сценарію міжнародних арбітражів. Крім того, відкриває шлях для нових інвестицій у сектор ПДЕ та економіку України", – зазначив координатор комітету з енергетики EBA Євген Скульський.

Асоціація зазначає, що інвестори всіляко прагнуть конструктивно зробити свій внесок у вирішення поточної енергетичної кризи в Україні та сприяти подальшому залученню інвестицій в енергетичний сектор і сподіваються на аналогічне прагнення з боку влади.

Т.в.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець повідомляла, що Мінекоенерго поновить перемовини з інвесторами у проєкти з поновної енергетики, а міністерство напрацює для обговорення з ними проєкт меморандуму, у якому пропишуть умови реструктуризації, перегляду "зеленого" тарифу, будівництва станцій та інші умови для сектору ПДЕ.

15 травня у Кабінеті Міністрів України проводили зустріч голови уряду Дениса Шмигаля із гравцями ринку та профільними асоціаціями, які є представниками інвесторів зі США, Норвегії, Швеції, Німеччини, Туреччини, Іспанії, Франції та інших країн.

За інформацією ЗМІ, Шмигаль надав президенту України Володимирові Зеленському напрацьовані пропозиції щодо істотного зниження "зелених" тарифів (для СЕС –15%, для ВЕС –7,5%), а також низки інших фінансових обмежень в роботі "зелених" електростанцій в Україні.

На думку голови Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, Валерія Тарасюка, Україні потрібно знайти компроміс з іноземними інвесторами в "зелену" енергетику щодо зниження "зелених" тарифів і в такий спосіб уникнути арбітражних розглядів.

Європейський банк реконструкції та розвитку, а також інші фінансові установи зупинили фінансування "зелених" проєктів в Україні до моменту підписання меморандуму між іноземними інвесторами і державою, повідомив власник компанії "Віндкрафт Україна", шведський інвестор Карл Стурен.

Голова Виконавчого комітету реформ Михайло Саакашвілі вважає, що Україна має підписати меморандум з іноземними інвесторами в "зелену" енергетику, оскільки вони й так пішли на значні поступки, а подальше "викручування рук" призведе до судових позовів і втрати репутації держави, пише "Обозреватель".