МВФ і Всесвітній банк підтримали урядовий проект пенсійної реформи

Кабмін наступного тижня планує надати проект пенсійної реформи Національній раді реформ при президентові
Фото: Олександр Хоменко / Gordonua.com

Кабінет Міністрів України опублікував листи від глави місії Міжнародного валютного фонду в Україні Рона ван Родена та регіонального директора Світового банку Сату Кахконен, у яких ідеться про схвалення проекту реформування пенсійної системи України.

Міжнародний валютний фонд і Світовий банк підтримали законопроект про пенсійну реформу, запропонований українським урядом. Про це повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів.

Урядовий портал оприлюднив лист глави місії МВФ в Україні Рона ван Родена до українського прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

"Ми можемо підтримати законопроект у його нинішньому вигляді. Тепер важливо отримати парламентське схвалення цього закону, зберігши всі ключові елементи реформи, про які ми домовилися", – ідеться в документі.

У Кабміні також оприлюднили лист регіонального директора Світового банку Сату Кахконен до міністра фінансів України Олександра Данилюка й міністра соцполітики Андрія Реви.

У документі зазначили, що у проекті пенсійної реформи, оприлюдненому урядом, враховані попередні зауваження Світового банку.

"Проект закону – серйозна спроба всебічно реформувати пенсійну систему України, повернути її на стійкий фінансовий шлях, забезпечити соціальну справедливість", – ідеться в листі.

17 травня Кабмін схвалив проект пенсійної реформи, який запропонував прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Документ направили для розгляду до Національної ради реформ, після обговорення й затвердження його передадуть до Верховної Ради України для голосування. Пенсійна реформа, зокрема, передбачає скасування обмежень на пенсії пенсіонерам, які працюють, скасування особливих умов для виходу на пенсію, поступову ліквідацію дефіциту Пенсійного фонду та інше.

13 травня Гройсман заявив, що піде у відставку, якщо не проведе пенсійної реформи. На його думку, у Верховній Раді знайдуться голоси для ухвалення реформи, а кошти на її проведення з'являться завдяки детінізації економіки.

25 травня віце-прем'єр-міністр Павло Розенко заявив, що Міністерство соціальної політики України "закрило й засекретило роботу над пенсійною реформою".

26 травня "Українські новини" з посиланням на власні джерела повідомили, що представники Міжнародного валютного фонду не схвалили проекту пенсійної реформи.