НАЗК розподілило бюджетні кошти на фінансування шести партій Верховної Ради VIII скликання

Шість партій Верховної Ради VIII скликання отримають фінансування у третьому кварталі
Фото: Verkhovna Rada / Flickr

Національне агентство з питань запобігання корупції розподілило фінансування статутної діяльності партій "Народний фронт", "Європейська солідарність", Радикальна партія Олега Ляшка, "Батьківщина", "Самопоміч" та Опозиційний блок.

Національне агентство з питань запобігання корупції розподілило кошти з державного бюджету на фінансування партій Верховної Ради VIII скликання у третьому кварталі 2019 року, повідомляє пресслужба НАЗК.

"Національне агентство з питань запобігання корупції прийняло рішення про надання політичним партіям державного фінансування їхньої статутної діяльності у третьому кварталі цього року. Бюджетне фінансування отримають шість парламентських партій", – ідеться в повідомленні.

Найбільше з держбюджету виділять на фінансування партії "Народний фронт" – 36 млн 363,3 тис. грн. Партія "Європейська солідарність" (стара назва Блок Петра Порошенка "Солідарність") отримає у третьому кварталі 35 млн 841,5 тис. грн, Радикальна партія Олега Ляшка – 12 млн 231,4 тис. грн, "Батьківщина" – 9 млн 329,4 тис. грн.

Партії "Самопоміч" виділять 32 млн 164,6 тис. грн. Із цієї суми 14 млн 142 тис. грн – кошти за дотримання передбаченого законодавством гендерного принципу.

Опозиційний блок у третьому кварталі отримає 50% коштів за другий та третій квартали від загального розміру щорічного державного фінансування – 30 млн 979,4 тис. грн.

"Перерахування коштів політичній партії [Опозиційний блок] здійснено внаслідок з'ясування обставин та усунення причин, які стали підставою для прийняття рішення Національного агентства про неперерахування коштів державного фінансування її статутної діяльності у другому кварталі 2019 року", – зазначили в НАЗК.

У 2015 році Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає державне фінансування партій, представлених у парламенті. На думку авторів документа, це має допомогти в боротьбі з політичною корупцією. Противники закону стверджували, що партії витрачають майже всі виділені їм кошти на рекламу, у НАЗК заявили, що документ потрібно повернути на доопрацювання.

Загалом на 2019 рік передбачено майже 566 млн грн держфінансування для партій, представлених у Верховній Раді.

21 липня відбулися позачергові вибори до Верховної Ради. За даними Центральної виборчої комісії України, явка становила 49,84%. На підставі результатів виборів до Верховної Ради дев'ятого скликання держфінансування матимуть 11 партій.

За результатами опрацювання ЦВК 100% електронних протоколів, до парламенту проходить п'ять партій: пропрезидентська партія "Слуга народу" набрала 43,16%, партія "Опозиційна платформа – За життя" нардепів Юрія Бойка і Вадима Рабіновича – 13,05%, "Батьківщина" нардепа Юлії Тимошенко – 8,18%, "Європейська солідарність" п'ятого президента України Петра Порошенка – 8,10%, партія "Голос" музиканта Святослава Вакарчука – 5,82%. Остаточні результати виборів ЦВК оголосить після опрацювання всіх протоколів із мокрими печатками.