Нацкомісія попередньо погодила сертифікацію оператора ГТС України

Українського оператора ГТС мають сертифікувати до кінця року
Фото: EPA

Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв повідомив, що остаточне рішення про сертифікацію оператора газотранспортної системи України мають ухвалити у другій половині грудня.

Нацкомісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), ухвалила попереднє рішення про сертифікацію ТОВ "Оператор газотранспортної системи України". Рішення ухвалили на засіданні комісії 22 листопада, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Рішення ухвалено. Вітаємо "Оператора ГТС"! Це ще не всі документи, не всі дані, які необхідні. Для остаточної сертифікації працюватимемо разом і готуватимемо інші документи", – сказав голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

Голова "Оператора ГТС" Валерій Макогон назвав рішення комісії важливим кроком.

"Сьогодні в нас дуже важливий день, ми довго до нього йшли. Україна взяла на себе зобов'язання з проведення анбандлінгу ще у 2009 році під час підписання Угоди про приєднання до договору про заснування Енергетичного співтовариства. Також це є вимогою закону "Про ринок природного газу"... Це важливий крок не лише з точки зору адаптації європейського законодавства, а й із точки зору нашого переговорного процесу з "Газпромом" про продовження транзиту", – сказав він.

Як повідомив у Facebook голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, остаточне рішення щодо сертифікації оператора мають ухвалити у другій половині грудня.

"На нас очікує ще багато роботи, пов'язаної з передачею ГТС під контроль Мінфіну та трансфером активів між "Укртрансгазом" і новим оператором ГТС. Найближчим часом регулятор направить пакет документів до секретаріату Енергетичного співтовариства, маємо отримати погодження і від європейського регулятора", – написав він.

Водночас, за словами Коболєва, процес триває відповідно до плану.

Голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв заявляв, що Україна має завершити процес створення незалежного оператора ГТС до кінця 2019 року. В іншому разі можуть погіршитися відносини Києва з міжнародними партнерами: "Російські колеги будуть дуже ретельно і наполегливо вивчати, наскільки Україна сама зробила те, що ми вимагаємо від них".

Коболєв розповідав, що з 1 січня 2020 року новим оператором ГТС стане ТОВ "Оператор газотранспортної системи України". За його словами, цю компанію буде продано АТ "Магістральні газопроводи України", яке створили в листопаді 2016 року на виконання вимог Третього енергетичного пакета Європейського союзу. "Магістральні газопроводи України" належать Міністерству фінансів.