Навколо формул "Дюссельдорф плюс" і "Роттердам плюс" багато спекуляцій – політолог Сазонов

Кирило Сазонов: За будь-якою економічною теорією, імпорт впливає на кінцеву ціну
Фото: 112.ua

Ціну на вугілля та газ в Україні прив'язано до імпортного паритету через дефіцит енергоресурсів, підкреслив політолог Кирило Сазонов.

Навколо формул цін на енергоносії "Дюссельдорф плюс" і "Роттердам плюс", за якими ціни на газ та вугілля в Україні розраховують із прив'язкою до міжнародних індексів, надто багато спекуляцій політиків і популістів. Про це заявив політолог Кирило Сазонов у програмі "Вечір з Єгором Чечериндою" на каналі "Еспресо".

"Я настільки втомився слухати спекуляції на цю тему. Пояснюю. Ціна на вугілля, електроенергію і на газ у нас іде за імпортним паритетом, формулою "Дюссельдорф плюс" для газу і "Роттердам плюс" для вугілля. Це факт. Чому? Тому що в нас дефіцит цих енергоносіїв у країні. І ми його, відповідно, докуповуємо – 30% газу, 20% вугілля – за кордоном. За будь-якою економічною теорією, імпорт впливає на кінцеву ціну", – зазначив він.

За словами політолога, формули "Дюссельдорф плюс" і "Роттердам плюс" впливають на тарифи для промисловості, а Кабмін і Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, стримують зростання тарифів для населення.

"Електроенергія у нас для населення набагато дешевша, ніж для промспоживачів. "Нафтогаз" намагається в переговорах із МВФ говорити про ринкову ціну газу, про "Дюссельдорф плюс". Але насправді Кабмін наполягає дуже жорстко – із 60%, того, що хотів МВФ, – 23,5%. Тобто для населення ціна на газ була і залишається набагато нижчою. Ось це те, що ми маємо", – підкреслив він.

Сазонов нагадав, що субсидії беруть із кишені платників податків.

"Але в чому парадокс – ми дотуємо одночасно пенсіонера, який живе в однокімнатній квартирі площею 30 квадратів, і лідерів партій, які живуть у 500-метрових будинках", – заявив політолог і додав, що за кілька років ціна на газ буде реально ринковою, але субсидії будуть виділяти тільки і лише малозабезпеченим громадянам.

В Україні формульне ціноутворення діє для всіх видів енергоносіїв: у разі постачання природного газу діє формула "Дюссельдорф плюс" (ціна хаба NCG + доправлення до хаба у Словаччині + доправлення в Україну), для нафти використовують котирування "Platts плюс премія", для вугілля – "Роттердам плюс".

19 жовтня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що з 1 листопада ціну на газ в Україні підвищать на 23,5%. Отже, вартість газу для населення становитиме 8550 грн за 1000 м&³3;. До 1 листопада побутові споживачі будуть одержувати газ за попередньою ціною – 6958 грн за 1000 м&³3;.

Тарифи на газ для основної маси населення протягом попередніх чотирьох років зросли майже в 10 разів, а на електроенергію – утричі, зазначав член наглядової ради Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.