Герасимов заявив, що пряму відповідальність за підвищення цін на газ несуть "Батьківщина" та Опозиційний блок

Герасимов: Потрібно дати відсіч тим популістам, які замість роботи над вирішенням конкретних проблем держави і людей намагаються заробити на цьому політичні дивіденди

Фото: solydarnist.org

Зростання тарифів на газ для українців спричинено необхідністю виплати державного боргу України, до створення якого причетні колишні прем'єр-міністри Юлія Тимошенко і Віктор Янукович, заявив голова парламентської фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов.

Пряму відповідальність за підвищення цін на газ несуть партії "Батьківщина" та Опозиційний блок, заявив голова парламентської фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов під час брифінгу 24 жовтня, пише прес-служба політичної сили.

Він зазначив, що рішення уряду підвищити ціни на природний газ обумовлено необхідністю повертати борги Міжнародному валютному фонду, створені колишніми прем'єр-міністрами Юлією Тимошенко і Віктором Януковичем.

"Кабінет Міністрів як орган, який, згідно з Конституцією, відповідає за соціально-економічний розвиток держави, у межах своєї компетенції ухвалив рішення про підняття ціни на газ. Реакція суспільства природня і зрозуміла, оскільки це рішення є непопулярним і болісним. Президент України поставив перед урядом жорстку вимогу – захистити людей, збільшити програму субсидій, розширити кількість коштів, виділених на цю програму, щоб не постраждала жодна українська сім'я, для якої це підвищення є критичним", – зазначив Герасимов.

Він підкреслив, що уряду необхідно налагодити ефективну систему виплати субсидій та провести роз'яснювальну роботу, "щоб дати відсіч тим популістам, які замість роботи над вирішенням конкретних проблем держави і людей намагаються заробити на цьому політичні дивіденди".

Він нагадав, що зростання тарифів на газ є "жорсткою вимогою" продовження співпраці з міжнародними фінансовими організаціями. За словами Герасимова, поточний стан економіки України дав би змогу обійтися без запозичень, якби не державний борг, пікові виплати якого припадають на 2019 рік.

"Найбільше доклалися до створення цієї боргової ями ті політичні сили, які сьогодні найголосніше "захищають" українців. Це "Батьківщина" та Опозиційний блок", – підкреслив голова фракції.

Він нагадав, що в часи прем'єрства Юлії Тимошенко вона "додатково набрала і передала наступним поколінням" $24 млрд боргів.

"Янукович додав до цієї суми ще $41 млрд, і на момент його втечі сумарний розмір гарантованого державного боргу становив $73 млрд", – додав Герасимов.

Голова фракції БПП підкреслив, що значна частина цих коштів йшла на переплату за газовими контрактами з Росією.

"Політичне рішення про вирівнювання цін на газ українського видобутку та імпортований газ ухвалила саме Юлія Тимошенко 31 жовтня 2008 року, коли як прем'єр-міністр України вона поставила свій підпис під меморандумом із Міжнародним валютним фондом. Цим самим Тимошенко зробила це зобов'язанням української держави", – додав Герасимов.

Для надання наступного траншу Україні в Міжнародному валютному фонді наполягали, щоб українська влада відкоригувала ціни на природний газ на внутрішньому ринку до рівня цін на імпорт.

19 жовтня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що з 1 листопада ціна на газ в Україні зросте 23,5%. Отже, вартість газу для населення становитиме 8550 грн за 1000 м&³3;. До 1 листопада населення отримуватиме газ за колишньою ціною – 6958 грн за 1000 м&³3;.

Цього самого дня у МВФ повідомили, що Україна і Фонд домовилися про нову 14-місячну програму співпраці, що передбачає надання $3,9 млрд.