НБУ оскаржив у Верховному Суді рішення судів про незаконність перевірки у "ПриватБанку" перед націоналізацією

"ПриватБанк" було націоналізовано у 2016 році
Фото: EPA

Разом із касаційною скаргою НБУ подав у Касаційний адмінсуд у складі Верховного Суду клопотання про зупинення дії судових рішень, що визнавали незаконною перевірку "ПриватБанку" перед націоналізацією.

Національний банк України 14 червня подав скаргу до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду України на рішення суду про скасування інспекційної перевірки "ПриватБанку" перед його націоналізацією. Про це 19 червня повідомила пресслужба НБУ.

У Нацбанку нагадали, що 13 травня Шостий апеляційний адмінсуд відхилив апеляційну скаргу регулятора на рішення Окружного адмінсуду Києва від 2 березня, яке задовольняло позов колишнього акціонера "ПриватБанку" кіпрської компанії Triantal Investments Ltd.

Разом із касаційною скаргою НБУ подав до суду клопотання про зупинення дії вищезазначених судових рішень до закінчення їх розгляду в касаційному порядку.

У Нацбанку заявили, що ці судові рішення порушили виключне право регулятора перевіряти фінансову стійкість банків.

Окрім цього, у Нацбанку заявили, що не порушували права позивача, а компанія Triantal Investments Ltd. не була уповноваженою представляти "ПриватБанк", зокрема під час оскарження рішення НБУ про інспекційну перевірку.

"Також Національний банк звернув увагу на те, що "ПриватБанк" допустив співробітників НБУ до проведення перевірки, надавши доступ до приміщень і документів банку. У зв'язку з цим позивач втратив право на оскарження розпорядження НБУ про проведення перевірки. Окрім того, у подібних правовідносинах уже склалася практика Верховного Суду, коли позивач, допустивши посадових осіб контролюючого органу до проведення перевірки, втрачає право на оскарження наказу про проведення перевірки", – ідеться в повідомленні.

Також регулятор підкреслив, що мав підстави для перевірки через погіршення фінансового стану банку.

"Враховуючи вищезазначене, Національний банк уважає рішення судів попередніх інстанцій незаконними, необґрунтованими, такими, що ухвалені за неповного дослідження всіх обставин справи, у зв'язку з чим підлягають скасуванню",  ідеться в заяві.

"ПриватБанк" – найбільший комерційний банк в Україні – було націоналізовано 19 грудня 2016 року.

18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов ексвласника банку Коломойського про незаконність націоналізації "ПриватБанку". Цей самий суд скасував рішення Нацбанку України, ухвалене у 2016 році, яке визначало список фізичних і юридичних осіб, пов'язаних із банком. Печерський районний суд Києва 20 квітня дозволив розірвати договір особистої поруки Коломойського за кредитами рефінансування "ПриватБанку", одержаними до його націоналізації.

3 травня Господарський суд Києва об'єднав в одне всі п'ять проваджень, відкритих за позовами Коломойського до НБУ і "ПриватБанку" про недійсність договорів особистої поруки.

16 травня Кабінет Міністрів України подав апеляцію на рішення Окружного адміністративного суду Києва. 27 травня рішення оскаржив НБУ.

Наприкінці травня Коломойський повернувся в Україну з-за кордону. Він заявив, що вихід із ситуації, що склалася навколо "ПриватБанку", бачить у поверненні свого капіталу.