Потрібно приблизно 150 млрд грн, щоб забезпечити всім українцям достойний дохід – Гончарук

Гончарук: Виходимо з того, що 1% економічного зростання дорівнює приблизно 15 млрд грн надходжень до держбюджету
Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що зростання економіки найближчими роками дасть змогу забезпечити ресурс для збільшення доходів населення.

Щоб забезпечити українцям гідний рівень доходів, потрібно приблизно 150 млрд грн. Про це на засіданні Верховної Ради 4 жовтня заявив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Прем'єр сказав, що прожиткового мінімуму, який задекларовано зараз в Україні, недостатньо для гідного життя громадян.

"За нашими розрахунками, щоб прямо зараз узяти й забезпечити всіх наших громадян достойним рівнем доходу, потрібно було б витратити приблизно 140–150 млрд грн. Ці гроші неможливо одразу знайти в бюджеті. Але ми маємо точно працювати, щоб протягом наступних п'яти років економічне зростання надало нам необхідний для цього ресурс. Ми виходимо з того, що 1% економічного зростання дорівнює приблизно 15 млрд грн надходжень до держбюджету. Це, звичайно, приблизний розрахунок, але це той орієнтир, із якого ми виходимо, розраховуючи наші соціальні програми", – сказав він.

У квітні Світовий банк погіршив прогноз зростання ВВП України на 2019 рік із 2,9% до 2,7%, а Європейський банк реконструкції і розвитку – із 3% до 2,5%.

У липні Національний банк України підвищив прогноз темпів економічного зростання в Україні на 2019 рік із 2,5% до 3%.

2 вересня Гончарук заявив, що ВВП України має зрости на 40% протягом п'яти років. Згідно з прогнозами прем'єра, зростання української економіки приведе до появи понад мільйона нових робочих місць. Глава уряду пояснив, що у 2020 році зростання економіки має становити щонайменше 5%, а в усі наступні – щонайменше 7%.

У вересні міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's поліпшило прогноз зростання ВВП України із 2,5% до 3,2% у 2019 році.

У проєкті держбюджету на 2020 рік очікуваний прогноз зростання ВВП становить 3,3%.