"ПриватБанк" підозрює Коломойського і Боголюбова у відмиванні $470 млрд – Atlantic Council

"ПриватБанк" вимагає відшкодування Коломойським і Боголюбовим "кількох сотень мільйонів доларів"
Фото: ЕРА

За версією "ПриватБанку", колишні власники банку Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов переводили кошти в дочірній банк на Кіпрі, звідти – юридичним компаніям, які надалі ці кошти інвестували в купівлю нерухомості і низки компаній у США, повідомляє старший науковий співробітник аналітичного центру Atlantic Council Андерс Аслунд.

"ПриватБанк" підозрює колишніх власників Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова у відмиванні $470 млрд через кіпрські компанії. Про це йдеться у позові, поданому 21 травня до американського суду, повідомляє аналітичний центр Atlantic Council.

Згідно з позовом, у 2006–2016 роках загальна сума кредитів, наданих "ПриватБанком" кіпрським компаніям, за допомогою яких власники банку відмивали кошти, становила $470 млрд.

Старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд зазначає, що в разі якщо юристи "ПриватБанку" доведуть це в суді, то це буде найбільший у світовій історії кейс із відмивання грошей однією групою осіб. Ця сума еквівалентна двом ВВП Кіпру.

"Це цивільний позов, тому юристи "ПриватБанку" надали суду всі матеріали. Проте всі звинувачення мають явно кримінальний характер. "ПриватБанк" виконав по суті детективну роботу з дослідження великомасштабного відмивання коштів у США. Позовна заява налічує 104 сторінки", – підкреслив Аслунд.

За версією "ПриватБанку", Коломойський і Боголюбов діяли за такою схемою: банк збирав роздрібні депозити в Україні, пропонуючи гарні умови та сервіс. Потім гроші з банку переводили в його дочірній банк на Кіпрі. Звідти – юридичним компаніям, які надалі ці кошти інвестували в купівлю нерухомості і низки компаній у США. Зокрема, згідно з позовом, колишні власники банку стали власниками нерухомості в місті Клівленд, штат Огайо, пояснив Аслунд.

Окрім того, Коломойський і Боголюбов, за посередництва своїх американських компаній, придбали у США низку металургійних заводів, розташованих у різних штатах.

Проблема полягає в тому, що США дозволяють створення сотень тисяч анонімних компаній, які використовують для відмивання грошей, зазначає Аслунд.

"Випадок із "ПриватБанком" показує, що брудні гроші не обов'язково зосереджені у великих містах і у сфері нерухомості, а можуть дістатися й реальної економіки. Це наочно демонструє необхідність раз і назавжди заборонити анонімні компанії у Сполучених Штатах", – додав він.

"ПриватБанк" – найбільший комерційний банк в Україні – було націоналізовано 19 грудня 2016 року.

18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов ексвласника банку Ігоря Коломойського про незаконність націоналізації "ПриватБанку". Цей самий суд скасував рішення Нацбанку України, ухвалене у 2016 році, яке визначало список фізичних і юридичних осіб, пов'язаних із банком. Печерський районний суд Києва 20 квітня дозволив розірвати договір особистого поручительства Коломойського за кредитами рефінансування "ПриватБанку", отриманого до його націоналізації.

3 травня Господарський суд Києва об'єднав в одне всі п'ять проваджень, відкритих за позовами Коломойського до НБУ і "ПриватБанку" про недійсність договорів особистого поручительства.

16 травня Кабінет Міністрів України подав апеляцію на рішення Окружного адміністративного суду Києва, який скасував 18 квітня націоналізацію "ПриватБанку". 24 травня НБУ подав апеляційні скарги на два рішення Окружного адміністративного суду Києва у "ПриватБанку".

23 травня стало відомо, що "ПриватБанк" вимагає відшкодування Коломойським і Боголюбовим "кількох сотень мільйонів доларів".

Наприкінці травня Коломойський повернувся до України з-за кордону. Він заявив, що вихід із ситуації, яка склалася навколо "ПриватБанку", бачить у поверненні свого капіталу.