Радник посольства США заявив, що Вашингтон може допомогти Україні підготуватися до ймовірного перекриття транзиту газу Росією

Нинішній договір про транзит російського газу через Україну було підписано у 2009 році на 10 років, його дія закінчується наприкінці 2019 року
Фото: ЕРА

Україна має продовжувати реформування в енергетичному секторі для забезпечення справжньої конкуренції, підвищення прозорості, скорочення олігархічної влади і підвищення ефективності, заявив економічний радник посольства США в Україні Джон Шутте.

США готові допомогти Україні підготуватися до ймовірного перекриття транзиту газу у 2020 році з боку Росії. Про це в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив економічний радник посольства США Джон Шутте.

"Україна має бути підготовлена на випадок, якщо Росія перекриє транзит газу через Україну у 2020 році, як вона погрожує це зробити. Сполучені Штати готові допомогти Україні підготуватися до цього. Українські компанії мають вжити заходів для закупівлі та зберігання газу на зиму", – зазначив Шутте.

Він підкреслив, що в Україні проведено низку важливих реформ в енергетичному секторі країни, проте їх потрібно продовжувати.

"Завдяки реформам корпоративного управління та частковому впровадженню ринкових сил "Нафтогаз" нині є головним вкладником до державного бюджету. Але потрібні подальші реформи для забезпечення справжньої конкуренції, підвищення прозорості, скорочення олігархічної влади та підвищення ефективності в енергетичному секторі", – вважає Шутте.

За його словами, США та інші донори готові підтримувати український уряд у цьому питанні.

Нинішній договір про транзит російського газу через Україну було підписано у 2009 році на 10 років, його дія закінчується наприкінці 2019 року.

21 січня 2019 року у Брюсселі відбувалися тристоронні переговори України, Росії та Європейської комісії про продовження транзиту російського газу через українську газотранспортну систему. На переговорах обговорювали перспективи транзиту російського газу в Європу через Україну після 2019 року, коли закінчується чинний транзитний контракт.

За повідомленням української делегації, глава "Газпрому" Олексій Міллер висунув пропозицію щодо пролонгації договору про транзит газу 2009 року.

У березні умови для транзиту газу через Україну перерахував глава уряду Росії Дмитро Медведєв. "Це врегулювання відносин між зацікавленими компаніями, вигідні економічні та комерційні параметри угоди, а також стабільна політична ситуація", – сказав він.

Новий раунд переговорів мав відбутися у травні. Заступник глави Єврокомісії Марош Шефчович 20 травня закликав сторони зібратися на тристоронню зустріч "якнайшвидше". Однак Росія відмовилася від цих переговорів, повідомив виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.