Солом'янський суд заарештував 149,3 млн грн на банківських рахунках "Трейд Коммодіті"

Суд задовольнив клопотання прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури частково
Фото: Олег Богачук / Facebook

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури просив суд заарештувати рахунки компанії "Трейд Коммодіті" в банку "Південний" і видаткові операції за цими рахунками, крім обов'язкових платежів до бюджету. Суд задовольнив клопотання частково.

Солом'янський районний суд Києва 13 жовтня заарештував 149,3 млн грн на банківських рахунках "Трейд Коммодіті" у банку "Південний". Рішення опубліковано в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Зазначають, що детективи Національного антикорупційного бюро України отримали тимчасовий доступ до документів про рух коштів по банківському рахунку компанії у цій фінустанові.

Вони встановили, що кошти, які компанія "Трейд Коммодіті" отримала від Міноборони України за постачання пального, були розподілені з-поміж іншого у такий спосіб:

  • 562,67 млн грн переказали на рахунки як погашення заборгованості за кредитом;
  • 215,99 млн грн витратили на придбання валютних коштів і зарахували на рахунок компанії;
  • 19,9 млн грн переказали на рахунки компанії "Тайгер груп плюс" як повернення фінансової допомоги;
  • 1 млн грн переказали на рахунок благодійного фонду "Добрі долоні";
  • 9,5 млн грн переказали на рахунок "Трейд Коммодіті" у ПАТ "Апекс-банк".

Прокурор просив заарештувати рахунки в банку "Південний" та видаткові операції за цими рахунками, крім обов'язкових платежів до бюджету. Суд задовольнив клопотання частково.

У квітні 2016 року комітет із конкурсних торгів Міноборони відхилив пропозиції від низки компаній, включно з WOG, ОККО і "Укртранснафтопродуктом", і вибрав "Трейд Коммодіті" переможцем відкритого тендеру із закупівлі рідкого палива. 13-го і 18 травня Міноборони і "Трейд Коммодіті" уклали 14 договорів про постачання пального на суму понад 1 млрд грн. У червні–серпні 2016 року вони уклали кілька додаткових угод, через які ціна на той самий обсяг зросла на 16% від початкової вартості.

"Трейд Коммодіті" пояснила підвищення ціни зростанням цін на дизельне паливо на біржах і на доказ навела дані провідного світового постачальника інформації про ринки енергоресурсів Platts.

У НАБУ вважають, що зростання ціни відбувалося "за відсутності будь-яких правових підстав" і завдало держбюджету збитків на суму 149 млн грн. У цій справі затримали заступника глави Міноборони Ігоря Павловського і керівника департаменту держзакупівель Володимира Гулєвича. Обидва перебувають під домашнім арештом.

16 жовтня детективи НАБУ затримали інвестора та фактичного власника "Трейд Коммодіті" Володимира Трофименка. Його підозрюють у розтраті коштів під час закупівлі пального для Міноборони. 17 жовтня суд відпустив Трофименка та зобов'язав його носити електронний браслет.