Трамп заявив, що Китай зірвав домовленості, досягнуті на торговельних переговорах зі США

За словами Трампа, китайські партнери "зірвали угоду" і вони "будуть платити"
Фото: EPA

Президент США Дональд Трамп заявив, що якщо Сполучені Штати і Китай не підпишуть торговельної угоди, "немає нічого поганого" в тому, щоб брати більше ніж $100 млрд мит на рік.

Президент США Дональд Трамп вважає Китай винним у зриві домовленостей, досягнутих на торгових переговорах зі Сполученими Штатами. Про це він сказав під час виступу у Флориді 8 травня, пише BBC.

За його словами, оскільки китайські партнери "зірвали угоду", вони "будуть платити". Трамп заявив, що якщо сторони не підпишуть торговельної угоди, "немає нічого поганого в тому, щоб брати більше ніж $100 млрд на рік".

Переговори між китайською та американською сторонами мають відбутися 9 травня, зазначає канал.

5 травня Трамп заявив, що в п'ятницю США піднімуть податки на товари китайського експорту загальною вартістю $200 млрд із 10% до 25%. Президент США підкреслив, що торговельні переговори з Китаєм ідуть занадто повільно.

Улітку 2018 року Трамп оголосив про введення для Китаю митного збору в розмірі 25% на товари вартістю $50 млрд. Китай ввів такі самі відповідні мита на імпорт товарів зі Сполучених Штатів.

Наприкінці вересня набули чинності ввізні мита США на китайські товари вартістю $200 млрд. У заяві Трампа йшлося про те, що до кінця року ставка мита буде 10%, а з 1 січня 2019 року – 25%. Потім американський президент відтермінував введення цього тарифу.

Наприкінці грудня 2018 року газета The Wall Street Journal повідомила, що США і Китай розпочинають детальну роботу над торговельною угодою. Тоді ж Трамп писав у Twitter про прогрес у переговорах.

У січні 2019 року Трамп обіцяв, що в разі укладення торговельної угоди з Китаєм американські мита буде скасовано, в іншому разі їх збережуть.

Китай ввів відповідні мита в розмірі 5% і 10% на товари зі США вартістю $60 млрд.

24 лютого 2019 року американський президент поінформував про "суттєвий прогрес" у торговельних переговорах із Китаєм за низкою питань, зокрема щодо охорони інтелектуальної власності, передавання технологій, сільського господарства.

14 березня Трамп заявив, що США поки не поспішають укладати торговельну угоду з Китаєм, хоча переговори йдуть добре.