2020 року ВВП України може впасти на 4,2%, безробіття становитиме 9,4% – експерти Міністерства розвитку економіки

Ситуація на ринку праці залишатиметься складною до кінця 2020 року, прогнозують експерти
Фото: depositphotos.com

За прогнозами опитаних Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства експертів, економіка України через пандемію коронавірусу демонструватиме глибше падіння, ніж світова економіка, а відновлення буде дуже повільним.

За підсумками 2020 року валовий внутрішній продукт України може впасти на 4,2%, інфляція становити 5,8%, а безробіття – 9,4%. Такі дані наведено в консенсус-прогнозі експертів, яких опитало Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (.pdf).

За прогнозами експертів, економіка України внаслідок пандемії коронавірусу демонструватиме глибше падіння, ніж світова економіка, а відновлення буде дуже повільним.

"Усі елементи попиту матимуть від'ємну динаміку, але найбільшим буде падіння інвестицій, яке становитиме 14,8%. Для підтримки попиту населення та пом'якшення негативних наслідків запроваджених карантинних заходів зросте бюджетна підтримка, що в умовах скорочення доходів спричинить суттєве зростання дефіциту бюджету до 5,6% ВВП", – ідеться у прогнозі.

Найбільше стримувати економічну динаміку будуть роздрібна та оптова торгівля, транспорт, металургія і машинобудування, ідеться у звіті.

Ситуація на ринку праці залишатиметься складною до кінця 2020 року, безробіття буде тривалим через значне падіння економіки, припускають експерти.

Але вже 2021 року вони прогнозують зростання економіки до 2,4%, падіння безробіття до 9,1%, а також зростання інфляції до 7,7%.

Серед найбільших загроз для економічного відновлення України у прогнозі названо продовження і посилення карантину, відсутність чіткого антикризового плану заходів із підтримки економіки і громадян у період пандемії та падіння економічної активності у країнах – партнерах України.

Експерти порадили наступні кроки для підтримки бізнесу та громадян:

  • збільшити дефіцит бюджету щонайменше до 6% для формування достатніх фіскальних стимулів;
  • тимчасово звільнити від сплати податків або надати відтермінування суб'єктам господарювання, діяльність яких заборонено під час карантину;
  • надати цільову фінансову допомогу найманим працівникам, які на час карантину пішли у відпустку за власний кошт або з догляду за дитиною;
  • запровадити комплекс заходів фінансового характеру щодо підтримки малого бізнесу та ФОП;
  • надати державну допомогу найуразливішим верствам населення;
  • обмежити експорт соціально важливих товарів;
  • ввести тимчасове державне регулювання цін на соціально значущі товари;
  • до кінця року звільнити населення, яке втратило роботу, від сплати платежів за іпотечними кредитами без нарахування пені та відсотків;
  • розширити перелік ліків у програмі "Доступні ліки".

Прогноз експертів відрізняється від очікувань уряду та Міжнародного валютного фонду.

Уряд прогнозує, що ВВП України 2020 року впаде на 4,8%, інфляція становитиме 6,8%, а безробіття 9,4%. Згідно із прогнозом МВФ, ВВП впаде на 7,7%, зростання споживчих цін буде на рівні 4,5%, а безробіття 10,1%.

У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства зазначили, що прогноз було складено на основі матеріалів відомства, а також Міністерства фінансів, Національного банку України, Інституту економіки та прогнозування Національної академії наук, Інституту демографії та соціальних досліджень, Інституту економічних досліджень та політичних консультацій та інших установ. У відомстві підкреслили, що це оцінка фахівців, а не урядовий або міністерський прогноз.