На Україну чекають позови на сотні мільйонів євро в разі зниження "зелених" тарифів – експерт

Законодавство України та підписані нею міжнародні договори гарантують збереження "зеленого" тарифу на незмінному рівні до 2030 року
Фото: pixabay.com

Україна – не перша і не остання країна, яка намагається вирішувати свої соціальні й фінансові питання за допомогою тиску на інвесторів, заявила юристка, старша партнерка компанії "Соколовський і партнери" Тетяна Лисовець.

Якщо в Україні буде ретроспективно знижено "зелені" тарифи, як обіцяв голова енергетичного комітету Ради Андрій Герус, то Україна зіткнеться з позовами від інвесторів, заявила в коментарі "Деловой столице" юристка, старша партнерка компанії "Соколовський і партнери" Тетяна Лисовець.

"Україна – не перша і не остання країна, яка намагається вирішувати свої соціальні й фінансові питання за допомогою тиску на інвесторів. Є така країна, як Іспанія, яка надала чудові умови для інвесторів, і потім сильно обмежила їх. Тобто зменшила "зелений" тариф. У нас – схожа перспектива. В Іспанії зараз розглядають у судах 46 позовів іноземних інвесторів", – зазначила юристка.

Недавно інвестор у Іспанії виграв позов на суму €300 млн.

"Це те, що чекає на Україну в разі ретроспективного зниження тарифу", – підкреслила Лисовець.

Голова комітету Верховної Ради з енергетики та житлово-комунальних послуг, нардеп від "Слуги народу" Андрій Герус у червні цього року заявив, що ініціює ретроспективне зниження "зеленого" тарифу та введення додаткових податків на виробників електроенергії з відновлюваних джерел. Але вже в листопаді він зазначив, що уряд не планує скасовувати "зелений" тариф і займається пошуком компромісного варіанта, який улаштує учасників ринку.

Законодавство України та підписані нею міжнародні договори гарантують збереження "зеленого" тарифу на незмінному рівні до 2030 року.

Інвестори виступили проти законопроєкту №2236-2, яким пропонують знизити "зелений" тариф. Одним з ініціаторів проєкту закону є Герус, комітет цей проєкт підтримав. Лист інвесторів до президента Володимира Зеленського підписали керівники компаній NBT, "Віндкрафт Україна", LongWing Energy, Greenworx Holding і Akuo Energy.