Уряд України дозволив під час воєнного стану не публікувати інформацію про закупівлі оборонного характеру

Уряд ухвалив рішення, яке діятиме ще й після завершення воєнного стану
Фото: Кабінет Міністрів України / Facebook

Кабінет Міністрів України 5 липня з міркувань безпеки розширив підстави для оборонних закупівель без відкритих торгів. Про це уряд проінформував 8 липня.

"Уряд вніс зміни до правил проведення публічних закупівель: підвищили безпеку учасників торгів, зменшили можливості для зловживань замовників і розширили перелік підстав [...] для закупівель без використання електронної системи закупівель. Відтепер закупівлі за нагальною потребою для ЗСУ, військових формувань, вищих військових навчальних закладів, правоохоронних органів, ДСНС, а також закупівлі "Укрзалізниці", які спрямовані на ремонти й відновлення техніки, зможуть відбуватися без застосування відкритих торгів або електронного каталогу", – ідеться в повідомленні.

У релізі зазначено, що замовникам дозволили не вказувати населеного пункту, де розташоване підприємство, а лише район або область. На думку урядовців, це ускладнить ворогу пошук місцерозташування підприємства.

"Закупівлі замовників для нагальних оборонних потреб за рахунок місцевих та інших публічних бюджетів будуть проводитися без застосування відкритих торгів або електронного каталогу. Такі договори будуть оприлюднені в електронній системі закупівель через 90 днів із дня припинення або скасування правового режиму воєнного стану", – пояснила заступниця міністра економіки Надія Бігун.

Також в уряді повідомили, що "зміни унеможливлять зловживання щодо вимог до документації з боку замовників, сприятимуть добросовісній конкуренції серед учасників процедури закупівлі й покращать ефективність проведення закупівель".

"Замовники отримали право закуповувати товари у країн-партнерів, із якими Україна уклала угоди про вільні державні закупівлі без нижньої межі", – підкреслили автори релізу.