ЗМІ дізналися про умови нової програми співпраці України і МВФ

МВФ має затвердити програму співпраці з Україною найближчими тижнями
Фото: depositphotos.com

Перший транш кредиту в розмірі $1,9 млрд у межах нової програми співпраці з Міжнародним валютним фондом Україна може отримати наприкінці травня або на початку червня, з'ясувало агентство "Українські новини". Для отримання наступних траншів Київ має виконати низку умов щодо енергетичного, банківсько-фінансового, фіскального, судового й антивірусного напрямів.

Рада директорів Міжнародного валютного фонду має затвердити програму співпраці з Україною stand-by найближчими тижнями – наприкінці травня або на початку червня, повідомило 24 травня агентство "Українські новини" з посиланням на джерела.

Перший транш кредиту в розмірі $1,9 млрд Україна може отримати за кілька днів після затвердження програми (у Міністерстві фінансів прогнозували, що це відбудеться наприкінці травня).

Для отримання наступних траншів Україна має виконати низку умов – так званих структурних маяків. Детального графіка надання решти коштів, розміру траншів, а також умов поки що офіційно не оголосили.

За домовленістю з МВФ тексту меморандуму не розкривають до затвердження документа радою директорів Фонду. Як вдалося з'ясувати "Українським новинам", пакет "структурних маяків", які має виконати Україна, можна розділити на п'ять блоків: енергетичний, банківсько-фінансовий, фіскальний, судовий і антивірусний, пов'язаний із пандемією коронавірусу.

В енергетичному напрямі Україна має змінити статут НАК "Нафтогаз України" відповідно до норм Організації економічного співробітництва й розвитку в частині повноважень наглядової ради. Крім того, необхідно буде в нових договорах на надання комунальних послуг спростити процедуру зміни постачальників газу.

У судовому напрямі потрібно буде змінити процедуру конкурсного добору членів Вищої ради правосуддя.

У напрямі фіскальної політики необхідно буде до осені розробити механізм, який би дав змогу Державній податковій службі та Державній митній службі з 2021 року працювати як єдиним юридичним особам (зараз кожне територіальне управління податкової та митної служб працює як окрема юрособа).

У банківському напрямі до літа Нацбанку необхідно буде затвердити план роботи із проблемними активами держбанків. Крім того, потрібно буде посилити процедуру врегулювання та ліквідації заборгованості пов'язаних осіб (для цього потрібно буде внести зміни в низку законів).

В антивірусному напрямі навесні 2021 року потрібно буде провести аудит державних коштів, спрямованих на боротьбу з пандемією коронавірусу.

Агентство з посиланням на опитаних експертів зазначило, що жоден із цих пунктів не здається проблемним для виконання. "Умови абсолютно нормальні і жодних проблемних немає", – сказав один зі співрозмовників журналістам.

У грудні 2019 року Україна і МВФ домовилися про програму розширеного фінансування (EFF) строком на три роки в розмірі 4 млрд спеціальних прав запозичення (приблизно $5,5 млрд). Жодного траншу за цією програмою Київ так і не отримав, а 7 травня 2020 року представник МВФ Джеррі Райс оголосив, що Фонд і Україна вирішили відмовитися від старої програми та продовжити співпрацю з короткою програмою кредитування stand-by на $5 млрд, розрахованою на 18 місяців. До кінця року, за даними Національного банку України, Київ може отримати від Фонду до $3,5 млрд.

Голова НБУ Яків Смолій розповів, що всі кошти спрямують на покриття дефіциту державного бюджету (у попередні роки гроші, отримані від МВФ, Україна переважно передавала на поповнення золотовалютних резервів).

У Міністерстві фінансів зазначили, що після зміни формату співпраці з EFF на stand-by сума допомоги, на яку може розраховувати Україна, залишиться тією самою. За словами представника України у МВФ Владислава Рашкована, умови отримання допомоги за програмою stand-by навіть легші, "оскільки не потребують "титанічних" зусиль із просування структурних реформ".

Як попередні умови для виділення Україні нового кредиту МВФ наполягав на відкритті ринку землі та забороні повернення націоналізованих банків колишнім власникам (цей документ, зокрема, унеможливить повернення "ПриватБанку" бізнесмену Ігореві Коломойському). Обидва вже ухвалив парламент і підписав президент Володимиром Зеленський.