Бебі-бокси купували непрозоро під виглядом міжнародної технічної допомоги – Рахункова палата України

Бебі-бокси після народження дитини в Україні почали видавати у вересні 2018 року
Фото: pixabay.com

Через неконкурентну закупівлю бебі-боксів під виглядом проєктів міжнародної технічної допомоги, яку практично не здійснювали, протягом трьох років бюджет України зазнав збитків на понад 129 млн грн. Про це 27 травня повідомила пресслужба Рахункової палати України.

Збиток було завдано через надміру сплачених бюджетних коштів, спрямованих на оплату послуг міжнародного посередника. Про це свідчать результати аудиту ефективності використання коштів держбюджету на надання одноразової натуральної допомоги у вигляді "пакунка малюка".

У Рахунковій палаті зазначили, що протягом 2018–2020 років мали реалізувати два проєкти міжнародної технічної допомоги, у межах яких треба було закупити "пакунки малюка". У 2018–2019 роках Україна фінансувала ці проєкти коштами державного бюджету.

"Протягом цього періоду з державного бюджету на придбання "пакунків малюка" та виплату грошової компенсації виділили 2,5 млрд грн. За ці кошти придбані 587 тис. "пакунків малюка" та виплачена грошова компенсація їх вартості для понад 83 тис. малюків. Потреба в "пакунках малюка" та виплата грошової компенсації їх вартості забезпечена на 94%. При цьому аудитори встановили, що 84% коштів (2,1 млрд грн) були використані за відсутності прозорої системи закупівлі та в неконкурентний спосіб", – підкреслили в повідомленні.

Через відсутність закону, який би регулював питання щодо залучення міжнародної технічної допомоги, а також унаслідок дій і бездіяльності посадовців держава не одержала у 2018–2020 роках на закупівлю бебі-боксів засобів і жодних послуг на безоплатній основі як міжнародну технічну допомогу.

Аудит встановив, що органи соцзахисту облдержадміністрацій, крім Донецької, яка офіційно відмовилася від участі у проєктах, і КМДА протягом 2018–2019 років додатково неправомірно витратили на оплату послуг з управління проєктами міжнародної технічної допомоги на закупівлю бебі-боксів понад 83 млн грн коштом субвенції з держбюджету, а Мінсоцполітики 2020 року – понад 45 млн грн із держбюджету.

Контекст:

Бебі-бокси після народження дитини в Україні почали видавати у вересні 2018 року. У них входили підгузки, одяг і засоби для догляду за новонародженими.

У липні 2020 року уряд скасував бебі-бокси й ухвалив рішення виплачувати батькам новонароджених по 5 тис. грн замість "пакунка малюка".

Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ закликав уряд України зберегти бебі-бокси. У фонді розповіли, що два роки збирали відгуки батьків про програму. "Якщо у 2018 році лише 35% батьків надавали перевагу "пакунку" перед грошовою виплатою, то тепер вісім із 10 сімей хочуть отримувати допомогу саме в натуральному вигляді", – зазначили у фонді.

У вересні Рада ухвалила закон, яким повернула бебі-бокси, президент України Володимир Зеленський підписав його 21 жовтня.

У Міністерстві соціальної політики повідомили виданню "ГОРДОН", що з вересня 2018 року до серпня 2020-го "пакунок малюка" отримали понад 500 тис. дітей, або 94% від загальної кількості новонароджених.

Президент України Володимир Зеленський 12 квітня 2021 року підписав закон №1359-ІХ про внесення змін до закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" щодо надання бебі-боксів після народженні дитини. В Офісі президента заявили, що зміни в законодавстві дадуть змогу проводити закупівлі товарів для комплектування "пакунка малюка" на відкритих прозорих аукціонах через електронну систему ProZorro з метою ефективнішого використання бюджетних коштів.