Боррель закликав передати Україні €6,6 млрд військової допомоги, заблоковані в ЄС через суперечності між країнами-членами

Затримка допомоги Україні вимірюється людськими життями – Боррель
Фото: ЕРА

Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ Жозеп Боррель 28 травня закликав уряди країн-учасниць вирішити питання заблокованої через розбіжності всередині ЄС військової допомоги для України. Текст опублікувала дипломатична служба ЄС.

На пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС із зовнішніх відносин він заявив, що на цей момент є сім правових актів, які в разі затвердження мобілізують €6,6 млрд для підтримки України в боротьбі проти російської агресії. Зокрема кошти Фонду допомоги Україні, передання яких уже схвалили лідери ЄС.

"Це неможливо зробити вже досить тривалий час, тому що немає узгодженого консенсусу. Нам потрібна одностайність, якої немає вже протягом місяців... Це не просто теоретична дискусія. Кожна затримка [надання] військової допомоги має реальні наслідки, і ці наслідки вимірюються людськими життями, пошкодженою інфраструктурою, зруйнованими містами чи ще більшими невдачами на полі бою для України", – сказав Боррель.

Він нагадав, що 90% надходжень від заморожених російських активів також спрямують через Європейський фонд миру на купівлю зброї та боєприпасів Україні. Країни ЄС мають докласти всіх зусиль, щоб уникнути блокування і цих фінансових ресурсів у сумі приблизно €3 млрд на рік, наголосив дипломат.

Контекст:

Проти військової допомоги Україні найчастіше була Угорщина, яка підтримує тісні економічні зв'язки з Росією навіть після повномасштабного вторгнення в Україну 2022 року. Будапешт часто блокує рішення ЄС, пов'язані з Україною, наприклад щодо санкцій проти РФ або виділення Україні нових траншів допомоги.

На саміті у Брюсселі 27 травня глави МЗС ЄС висловилися щодо "моделі поведінки" Угорщини, яка дедалі частіше перешкоджає підтримці України, писав Euractiv. Міністри зазначили, що Угорщина вже майже рік блокує часткове відшкодування витрат на озброєння, призначене для України в межах позабюджетного Європейського фонду миру, суму якого оцінюють у €6,5 млрд.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив 27 травня, що Угорщина блокує понад 40% рішень ЄС щодо України.