Через деструктивну позицію РФ у черзі на інспекцію чекає 96 суден – учасників "зернової ініціативи" – АМПУ

Росія системно саботує роботу "зернового коридору", повідомляють українські посадовці
Фото: Міністерство інфраструктури України / Facebook (архів)
У черзі на контроль у Босфорі чекає 96 суден, що беруть участь у "зерновій ініціативі", і цей "затор" зростатиме, якщо не прискорити інспекції транспорту, яку сповільнює РФ. Про це повідомили 2 січня на сайті Адміністрації морських портів України (АМПУ).

В адміністрації підкреслили, що запровадження електронної черги для суден, які проходять до портів Великої Одеси за аналогією з портами Дунаю, дало змогу оптимізувати і зробити прозорим планування логістики, але не здатне вирішити головну причину затримання зерновозів – проблему інспекції суден у Босфорі російською стороною.

За даними АМПУ, завантаженість портів Великої Одеси нині менша за 50%, тоді як у черзі на завантаження українською агропродукцією очікує 96 суден.

"Але які б ефективні інструменти планування ми не впроваджували, у роботі "зернового коридору" є деструктивна позиція Росії. Саме через неї при проходженні контролю в Босфорі замість необхідних 24–30 суден на добу (у рівних долях на вхід і на вихід) реально здійснюється інспекція в середньому, лише 3,5 суден на вхід і трьох – на вихід", – повідомив голова АМПУ Олексій Востріков.

Він нагадав, що восени черга в Босфорі сягала понад 150 суден, які очікували на заходження в українські порти понад 30 діб. Тоді цю проблему вдалося вирішити разом з ООН і Туреччиною, але зараз ситуація повторюється.

В АМПУ наголосили, що блокування РФ роботи "зернового коридору" обговорюють на щоденних галузевих нарадах і щотижневих нарадах з учасниками агроринку. Окрім того, Україна надіслала партнерам по "зерновій ініціативі" – ООН і Туреччині – звернення із проханням збільшити кількість щоденних інспекцій суден.

У Мінінфраструктури України уточнили, що з 96 суден у черзі в Босфорі 69 суден – порожні під завантаження, а 25 – уже завантажені агропродукцією.

"Російська сторона у JCC системно гальмує проведення інспекцій. Судна очікують у середньому понад місяць. Утім, балкер T-Med із пшеницею на борту очікує на інспекцію ще з початку листопада минулого року", – ідеться в повідомленні.

Усього від 1 серпня з портів України вийшло 620 суден, що експортували 16,5 млн тонн українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки, додали в міністерстві.

Контекст:

Росія блокувала вивезення української агропромислової продукції з морських портів після початку повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого. У травні президент України Володимир Зеленський говорив, що в українських портах заблоковано 22 млн тонн зерна, яке мали спрямувати на експорт.

22 липня в Туреччині відбулося підписання угод про морський експорт українського зерна. Україна підписала документ із Туреччиною та ООН, Росія дзеркально зробила те саме. Перше судно, завантажене українським зерном після досягнення домовленості про розблокування експорту, вийшло з порту Одеси вранці 1 серпня.

Завдяки чорноморській "зерновій ініціативі" знизилися ціни на продовольство, це опосередковано врятувало від голоду понад 100 млн людей, заявили в ООН.

17 листопада у Стамбулі домовилися про продовження роботи "зернового коридору" ще на 120 днів.

Українська влада неодноразово заявляла про саботаж Росією роботи "зернового коридору". Через дії РФ деякі судна очікують на перевірки у водах Туреччини понад місяць, повідомляли наприкінці грудня в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.