Через санкції США зупинилося найбільше російське СПГ-виробництво

Фото: ЕРА

Найбільший у Росії проєкт із виробництва скрапленого природного газу – завод "Арктик СПГ-2" у Ямало-Ненецькому окрузі – зупинився внаслідок санкцій США. Про це 25 жовтня повідомило Bloomberg із посиланням на джерела.

За їхніми даними, підприємство припинило скраплення природного газу, оскільки санкції обмежують відвантаження й продаж пального. У підсумку завод, у будівництво якого компанія "Новатэк" вклала $25 млрд, не може знайти покупців на свою продукцію: у жовтні на завод доправляють для скраплення приблизно 5,3 млн м&³3; на день, що більш ніж удвічі нижче за рівень вересня, ідеться в повідомленні.

Bloomberg стверджує, що "Арктик СПГ-2" зберігає процеси, потрібні для підтримання підприємства в робочому стані, але виробництво не триває. Із серпня відвантажено вісім партій скрапленого природного газу, але жодну з них не вдалося продати, попри те, що "Новатэк" пропонувала знижки, які сягали 40% до ринкових цін.

Контекст:

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, яке почалося 24 лютого 2022 року, країни Заходу ввели кілька пакетів санкцій проти Росії, а також почали масово відмовлятися від російських нафти й газу і шукати їм альтернативу.

У серпні 2022 року Єврокомісія затвердила план економії газу на 15%. Це сталося на тлі скорочення постачань російського газу до Європи.

Неурядова організація Global Witness повідомила, що імпорт російського скрапленого газу до ЄС від початку війни в Україні зріс на 40%. Згідно з аналізом галузевих даних, країни Європейського союзу зараз купують набагато більше російського СПГ, ніж до повномасштабного вторгнення РФ в Україну.