Черга кораблів у Босфорі зростає через дії РФ, простоювання судна обходиться від $20 тис. на добу – українські міністерства

Україна й далі відправляє зерно, але через саботаж РФ воно стає дорогим і непрогнозованим для покупців, каже українська влада
Фото: Міністерство інфраструктури України / Facebook
Станом на 15 січня у черзі в Босфорі 109 суден "зернової ініціативи", із яких 22 завантажені агропродукцією. Про це повідомило 16 січня Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

"У Босфорі зростає черга із суден, які очікують на інспекцію. Російська делегація продовжує гальмувати інспекції й відмовляється працювати після 15.30. Із 81 заявленого на участь в ініціативі судна зареєстрували лише два", – ідеться в повідомленні.

У міністерстві додали, що у портах Великої Одеси зараз під опрацюванням 21 судно, на них завантажують 800 тис. тонн української агропродукції. "Зерновим коридором" в українські порти рухається одне судно.

Усього з 1 серпня з портів України вийшло 653 судна, які експортували 17,5 млн тонн українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки.

Зараз кораблі тижнями чекають на вхід і вихід із Босфору, заявив міністр агрополітики Микола Сольський. Про це повідомляє медіацентр "Україна – Укрінформ".

"Основне питання, яке Україна намагається вирішити, – це контроль на Босфорі, робота об'єднаного координаційного центру. Переговори йдуть непросто. Кількість кораблів, які йдуть на вихід і на вхід, явно недостатня, і це та річ, яка сильно заважає і українському фермеру, і українському трейдеру, і нашим клієнтам. Тому що зерно стає дедалі дорожчим і непрогнозованим для країн, які з нами торгують", – сказав Сольський.

За словами міністра, компенсація простоїв лягає на українських фермерів.

"Якщо ми говоримо про простій "хендісайзу" (балкера з повною вантажопідйомністю 3560 тис. тонн. – "ГОРДОН"), перед Новим роком трейдери називали ціну від $20 тис. простою за добу. Відповідно, усі кошти покладуться на українського аграрія. Це відображається в десятках доларів на тонні продукції", – наголосив Сольський.

Контекст:

Українська влада неодноразово заявляла про саботаж Росією роботи "зернового коридору". Восени 2022 року черга в Босфорі сягала понад 150 суден, які очікували заходження в українські порти понад 30 діб. Тоді цю проблему вдалося вирішити разом із ООН та Туреччиною, але взимку вона відновилася, повідомляли в Адміністрації морських портів України.

Через дії РФ деякі судна очікують на перевірки у водах Туреччини понад місяць, повідомляли наприкінці грудня в Мінінфраструктури України.

У січні 2023 року черга на перевірку в Босфорі перевищила 100 суден, зазначили в Мінінфраструктури.