Держава має підтримати прискорення будівництва 4 ГВт вітроенергетики – інвестори

Борг державного підприємства "Гарантований покупець" перед виробниками "зеленої" енергії становить приблизно 35,8 млрд грн
Фото: depositphotos.com

Держава має підтримати заходи і пропозиції інвесторів щодо прискорення будівництва 4 ГВт вітроенергетики, оскільки за поточних умов підтримки їхня реалізація може тривати занадто довго. Про це заявила директорка Європейсько-українського енергетичного агентства (ЄУЕА) Анастасія Верещинська під час ІХ Business & Legal Energy Forum. Трансляцію вело видання "Юридична практика" у своєму YouTube. Верещинська зазначила, що в умовах дефіциту потужності енергосистеми втрачати час у будівництві нових потужностей не можна.

"Здавалося б, у нас [у держави] є очікування 8 ГВт, із яких 4 ГВт ніби вже є (готові до реалізації проєктів ВЕС). Але є "але". Ці 4 ГВт не з'явилися цього року і не з'являться наступного, – сказала Верещинська. – Є невеликий шанс з'явитися у 2026 році. Але тільки в тому випадку,  якщо вони отримають фінансування вже зараз, цього року".

Вона нагадала, що серед головних проблем, які стримують інвесторів, – борги на енергоринку, непередбачуваність регуляторного поля і price cap. Верещинська також розповіла, що інвестори не виявляють великої зацікавленості до анонсованих державою "зелених" аукціонів. Адже частина компенсації знову буде надходити з тарифу на передавання "Укренерго", який завжди дефіцитний.

"У нас роками є величезна баталія просто з регулятором із приводу встановлення тарифу, який не те що не буде високим, а який хоча б не буде дефіцитним", – сказала Верещинська.

Вона зазначила, що без великого ентузіазму на аукціони дивляться й міжнародні фінансові організації, яким доводиться фінансувати такі проєкти.

"Банки вже фінансували проєкти під "зелений" тариф, вони вже реструктуризували ці договори і зараз мають розраховуватися з інвесторами,  які не отримують повністю оплату по них", – наголосила директорка ЄУЕА.

Контекст:

Борг державного підприємства "Гарантований покупець" перед виробниками "зеленої" енергії становить приблизно 35,8 млрд грн, писало "РБК Україна""На думку інвесторів, держава має пріоритезувати розвиток "зеленої" енергетики України конкретними рішеннями й діями, які стимулюватимуть інвесторів вкладати кошти в цю галузь, будувати нові електростанції і зменшувати дефіцит потужностей в енергосистемі України", – зазначило агентство.